Mediji 13.5.2020 8:10

Primorski dnevnik praznuje 75 let

Trst, 13. maja - Primorski dnevnik, dnevnik Slovencev v Italiji, je prvo izdajo doživel na današnji dan pred 75 leti. Ob obletnici so pri Primorskem dnevniku danes pripravili posebno izdajo, v kateri sta svoje misli o pomenu dnevnika strnila tudi predsednika Slovenije in Italije, Borut Pahor in Sergio Mattarella.

Trst, Italija. Primorski dnevnik v letu 2020 obeležuje 75-letnico delovanja. Foto: https://www.primorski.eu/

Trst, Italija.
Primorski dnevnik v letu 2020 obeležuje 75-letnico delovanja.
Foto: https://www.primorski.eu/

Primorski dnevnik je prvo izdajo doživel v takrat pravkar osvobojenem Trstu 13. maja 1945 in sodi med najstarejše slovenske dnevnike. Že pred tem je v obliki neposrednega predhodnika od leta 1943 izhajal Partizanski dnevnik.

Pahor in Mattarella sta v pismih, ki sta objavljeni v slovenščini in italijanščini, izpostavila povezovalno vlogo, ki jo časopis odigrava med državama, ter njegov prispevek k ohranjanju kulturne raznolikosti in slovenske identitete v Furlaniji-Julijski krajini.

"Vaš časnik ima neprecenljivo vlogo in je pomemben vezni člen med Slovenci na obeh straneh slovensko-italijanske meje. Obletnica Primorskega dnevnika sovpada s koncem druge svetovne vojne in začetkom novega poglavja v odnosih med Slovenijo in Italijo, ki so velike prelome doživeli z osamosvojitvijo Slovenije, njenim vstopom v Evropsko unijo in schengensko območje. S tem je meja med državama, ki je zarezovala v nacionalno tkivo, postala meja, ki združuje. Verjamem, da bodo pregrade, ki jih je povzročila epidemija, kmalu odpravljene," je v pismu zapisal Pahor.

Italijanski predsednik je spomnil na pomen manjšin. "Manjšine niso le vir bogastva za območja, na katerih živijo, temveč so tudi neprecenljivo gonilo za medsebojno spoznavanje, mostovi dialoga, ki bogatijo dvostranske odnose v vseh razsežnostih, vključno s temeljno vrednoto, in sicer solidarnostjo, ki je v teh zahtevnih tednih postavljena na resno preizkušnjo," je zapisal.

Po njegovem Primorski dnevnik s svojim glasom bogati obširno dediščino svobodnega tiska v Italiji, obenem pa stoji kot branik kulturne raznolikosti Italije.

Oba sta tudi omenila še eno pomembno obletnico, in sicer stoletnico požiga Narodnega doma v Trstu 13. julija. Pahor je izrazil upanje, da bo stavba kmalu vrnjena tržaškim Slovencem.

Svoje misli o dnevniku je delil tudi odgovorni urednik Igor Devetak, ki je med drugim zagotovil, da je skrb in drža dnevnika enako kot pred 75 leti. "Spodbujamo enotnost s ciljem boljšega življenja in prevzemamo odgovornost," je zapisal v kolumni.

V posebni jubilejni izdaji Primorskega dnevnika so objavili še pričevanja treh nekdanjih urednikov in reportažo o tem, kako nastaja vsakodnevna zgodba dnevnika in koliko rok je potrebnih, da je v jutranjih urah časopis na domovih naročnikov in v trafikah. Prilogo bogatijo tudi spomini oziroma želje številnih bralcev in bralk, so sporočili iz Primorskega dnevnika.