Mediji 11.5.2020 15:52

Radio Maribor danes obeležuje 75 let delovanja

Maribor, 11. maja - Okroglo obletnico 75 let delovanja po časniku Večer danes obeležuje tudi Radio Maribor, ki je kot Radio svobodni Maribor iz zasebnega stanovanja začel oddajati 11. maja 1945, torej dva dni za Radiem svobodna Ljubljana. Zaradi aktualnih razmer v zvezi s pandemijo rojstni dan mariborski radijci letos obeležujejo nekoliko drugače.

Ljubljana. Logo Radia Maribor. Foto: Radio Slovenija/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Logo Radia Maribor.
Foto: Radio Slovenija/STA
Arhiv STA

Za začetek oddajanja radia, ki je danes del nacionalne RTV Slovenija, ima največ zaslug lani umrli ljubitelj radijske tehnike Vili Mešič. Med vojno je izdelal oddajnik, ki ga je najprej uporabljal za predvajanje gramofonskih plošč, takoj po koncu vojne pa ga je na prošnjo takratnih mestnih oblasti usposobil za obveščanje javnosti.

Radio je prve mesece vsak dan pripravljal približno tri ure programa, ki so ga Mariborčani lahko spremljali tudi s pomočjo 50 zvočnikov v mestu. Pozneje se je povezal v skupino Radio Ljubljana, Maribor in Slovensko primorje ter sčasoma prerasel v regionalno radijsko postajo.

Novembra letos bo minilo tudi 35 let, odkar so se mariborski radijci preselili iz starega mestnega jedra v novi RTV center pod Pekrsko gorco.

Radio Maribor danes največ pozornosti namenja pokrivanju dogajanja v severovzhodnem delu Slovenije. Svoje informativne oddaje pripravlja med 8. in 17. uro. Med odmevnejšimi oddajami Radia Maribor sta zagotovo Radijska tribuna, kjer se krešejo mnenja o aktualnem dogajanju v lokalnem in širšem okolju, in Mariborski feljton v nedeljo točno opoldne.

Izjemno dobro in utečeno je sodelovanje z nacionalnim radijem, zlasti na področju informativnih vsebin, kjer delujejo kot kolektivni dopisnik in prispevajo znaten delež prispevkov, s čimer je regionalno okolje doseglo pomembno zastopanost v osrednjih informativnih oddajah.

Zadnji dve leti je vsebinsko vodenje radia kot odgovorni urednik prevzel Robert Levstek, z njim pa je radijska ekipa začrtala novo pot. Kot je zapisal ob današnji obletnici, so najprej v raziskavi na novo spoznavali svoje poslušalce. Na podlagi analiz so se lotili formatiranja radijske programske sheme in jo prilagodili aktualnim uporabniškim potrebam. Nekatere oddaje in rubrike so umestili v ustreznejše termine ter osvežili zvočno podobo.

V zadnjih mesecih je tudi njim epidemija koronavirusa obrnila delovanje na glavo. Praktično čez noč so spremenili urnike, turnuse, delovne procese, del ekipe je ustvarjal od doma in tudi praznovanje rojstnega dne z velikim koncertom v centru Maribora je splavalo po vodi.

Kljub temu obletnico programsko obeležujejo z različnimi sogovorniki iz njihovega prostora ter zdajšnjega in minulega časa. Na eni strani obujajo spomine, na drugi se ozirajo v prihodnost. K nekaterim so se danes namenili celo z rojstnodnevno torto.