Expo 2020 4.5.2020 13:37

Svetovna razstava Expo bo preložena za leto dni

Pariz, 4. maja - Svetovna razstava Expo, ki bi v Dubaju morala potekati med 20. oktobrom letos in 10. aprilom 2021, bo preložena za leto dni, so sporočili iz Mednarodnega urada za razstave (BIE), potem ko so dobili soglasje dveh tretjin držav članic k takšnemu predlogu. Expo bo tako potekal od 1. oktobra 2021 do 31. marca 2022. Preložitev je podprla tudi Slovenija.

Dubaj, Združeni arabski emirati.
Načrtovani tematski paviljon Mobility na lokaciji svetovne razstave Expo 2020 v Dubaju.
Foto: https://www.expo2020dubai.com/

Predlog prestavitve svetovne razstave je 21. aprila sprejel izvršni odbor BIE, sestavljen iz delegatov 12 držav članic. Sprememba datuma Expa je zahtevala dvotretjinsko podporo vseh članic, zato jih je organizacija pozvala h glasovanju. Danes so iz omenjene organizacije sporočili, da je bil dvotretjinski prag dosežen. Zdaj bo prestavitev le še uradno potrdil izvršni odbor BIE, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prestavitev Expa so predlagali Združeni arabski emirati, torej država gostiteljica. Za to se je že zavzelo tudi več sodelujočih držav, ki se spopadajo s pandemijo novega koronavirusa, saj je kljub sproščanju ukrepov v nekaterih državah še vedno veliko negotovosti v zvezi z učinki na javno zdravje, gospodarsko aktivnost in omejitvami gibanja. Države bi sicer v tem času morale že intenzivno pripravljati svoje razstavne prostore v Dubaju. Preložitev je podprla tudi slovenska vlada.

Projekt sicer ohranja ime Expo 2020 Dubai.

"Pozdravljamo odločitev držav članic BIE," je sporočil predsednik odbora za pripravo Expa 2020 Dubai šejk Ahmed bin Said al Maktum. "Zahvaljujemo se državam članicam za nadaljnjo pripravljenost prispevati k svetovni razstavi v Dubaju, ki bo igrala odločilo vlogo pri oblikovanju našega sveta po pandemiji, ko bo to najbolj potrebno," je dodal po poročanju tiskovne agencije emiratov WAM.

Al Maktum je poudaril še, da podpora mednarodne skupnosti Dubaju še dodatno krepi odločenost emirata pripraviti "dogodek, ki bo, ko bo čas pravi, spodbudil svetovno domišljijo".

Hiter sprejem odločitve je pozdravil tudi generalni sekretar BIE Dimitri S. Kerkentzes. Gre za "nov znak solidarnosti, ki izraža skupno voljo za sodelovanje pri ustvarjanju prihodnosti", je poudaril.

Svetovna razstava Expo bi morala v Dubaju potekati med 20. oktobrom letos in 10. aprilom 2021. Organizatorji so pričakovali do 25 milijonov obiskovalcev, od tega 70 odstotkov tujih obiskovalcev iz skoraj 200 držav.

Expo bo največja svetovna razstava v regiji Bližnjega vzhoda, Afrike in Južne Azije doslej ter največji dogodek, ki ga je kadarkoli gostil arabski svet. Na njem se bo predstavilo 192 držav ter vrsta podjetij, mednarodnih organizacij in izobraževalnih institucij.

Slovenija naj bi se na Expu 2020 predstavila pod sloganom Slovenia - Green Smart Experience. Paviljon bi državo predstavljal kot trajnostno, sodobno in kreativno, s prepletom zelenega okolja, znanja, prebojnih idej in inovacij ter gospodarstva z dodano vrednostjo.

Na gospodarskem ministrstvu so idejno zasnovo paviljona izbrali aprila lani. Izbrano rešitev je zasnovala družba Magnet Design, predvideva pa objekt v treh etažah, ki naj bi predstavljali Slovenijo kot zeleno oazo v Evropi in simbolno tudi v puščavi, ki obdaja Dubaj.

Objekt sta v Dubaju postavljala Riko in KTNK, ki sta določena gradbena dela že opravila. Celotna postavitev naj bi stala 2,45 milijona evrov brez davka na dodano vrednost.