Expo 2020 31.3.2020 13:04

Zaradi pandemije koronavirusa se obeta tudi preložitev Expa

Dubaj, 31. marca - Organizacijski odbor svetovne razstave Expo je na ponedeljkovi telekonferenci sklenil, da bo zaradi izbruha pandemije bolezni covid-19 pariškemu Mednarodnemu uradu za razstave (BIE) predlagal enoletno preložitev razstave. Ta bi se morala v Dubaju sicer začeti konec oktobra letos.

Dubaj, Združeni arabski emirati. Načrtovani tematski paviljon Mobility na lokaciji svetovne razstave Expo 2020 v Dubaju. Foto: https://www.expo2020dubai.com/

Dubaj, Združeni arabski emirati.
Načrtovani tematski paviljon Mobility na lokaciji svetovne razstave Expo 2020 v Dubaju.
Foto: https://www.expo2020dubai.com/

Kot poročajo tuji mediji, si številne države želijo preložitve razstave, saj se število okuženih po svetu povečuje. Končno odločitev bo BIE, pod okrilje katere sodi tudi Expo, sprejela predvidoma v začetku maja.

Za preložitev svetovne razstave so se prvič izrekli tudi gostitelji letošnje razstave, Združeni arabski emirati. Kot je dejal minister države za mednarodno sodelovanje in direktor razstave Expo Rim Al Hašemi, so razmere v svetu zaradi pandemije nepredvidljive. Zato si številne države želijo, da se Expo preloži.

Na razstavi se bo s samostojnim paviljonom predstavila tudi Slovenija. Naslov slovenske predstavitve bo Slovenia - Green Smart Experience, z nastopom pa želi Slovenija svetu pokazati, kaj vse premore na področju podjetništva, tehnologije, turizma, športa, znanosti in kulture.

Expo naj bi po prvotnih načrtih v Dubaju potekal med 20. oktobrom letos in 10. aprilom 2021. Organizatorji so pričakovali 25 milijonov obiskovalcev, od tega 70 odstotkov tujih obiskovalcev iz 190 držav.