#družba 31.3.2020 13:08

Srednješolci na daljavo tekmovali v računalništvu in informatiki

Ljubljana, 31. marca - Slovenski srednješolci so se minulo soboto na 15. tekmovanju v organizaciji Društva ACM Slovenija pomerili v veščinah iz računalništva in informatike. Seveda so zaradi ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa tekmovali na daljavo.

Nemčija, Potsdam. Prenosni računalnik, internet, tehnologija. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Potsdam.
Prenosni računalnik, internet, tehnologija.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Kot so sporočili organizatorji, je tekmovanje namenjeno dijakinjam in dijakom, ki jih zanimajo programiranje in algoritmi in bi se radi pomerili v reševanju nalog s tega področja. Poudarek po njihovih besedah "ni toliko na tehničnih podrobnostih in samem kodiranju, pač pa na razmišljanju o algoritmu, ki reši posamezen problem".

Letošnje tekmovanje je potekalo v štirih panogah, in sicer v znanju računalništva v treh težavnostnih skupinah, v reševanju off-line naloge, v izdelavi spletnih aplikacij ter v izobraževalnih videoposnetkih. Tekmovanje v off-line nalogi in tekmovanje v izobraževalnih videoposnetkih tudi sicer potekata na daljavo, letos pa so se izjemoma za svojimi domačimi računalniki pridružili tudi tisti, ki so tekmovali v znanju računalništva in v izdelavi spletnih aplikacij.

V vseh štirih skupinah je sodelovalo 184 dijakov in dijakinj iz 24 srednjih šol in treh samostojnih zavodov. Več informacij je dostopnih tudi na spletnih straneh tekmovanja: https://tekmovanja.acm.si/, sami rezultati pa na http://rtk.ijs.si/2020/rezultati.html.

Tekmovanje je bilo izvedeno v sodelovanju z Inštitutom Jožef Stefan, Fakulteto za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, Fakulteto za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, Fakulteto za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem in organizacijo IEEE Slovenija. Sponzor tekmovanja je bilo podjetje Quintelligence.

Organizatorji tekmovanja ob vsem poudarjajo, da smo se kot družba prav ob prihodu novega koronavirusa verjetno dokončno zavedli, kako odvisni smo od svojih digitalnih kompetenc. "Znanje računalništva in informatike je postalo dandanes tako pomembno, kot je bilo znanje pisanja, branja in računanja v času Marije Terezije," so zapisali in dodali, da če gremo korak dlje, je za prihodnost naših otrok ključnega pomena jim dati temeljno znanje računalništva in informatike, saj bodo sicer postali drugorazredni državljani sveta.

Da je danes znanje računalništva in informatike ter še posebej znanje programiranja vedno pomembnejše, saj predstavlja eno tistih temeljnih znanj računalništva in informatike, ki naj bi ga v okviru osnovnošolskega in srednješolskega izobraževanja bil deležen vsakdo, po njihovih navedbah ugotavlja tudi posebna strokovna skupina RINOS pri ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport v svojem poročilu z naslovom Snovalci digitalne prihodnosti ali le uporabniki?

Srednješolska tekmovanja iz računalništva in informatike potekajo v Sloveniji že od leta 1977. Društvo ACM Slovenija sicer organizira vrsto tekmovanj iz računalništva in informatike za osnovnošolce, srednješolce in študente.

Poleg tekmovanja RTK za srednješolce društvo v tem času organizira tekmovanje v programiranju z delčki Pišek, ki je namenjeno osnovnošolcem in srednješolcem in je podobno programiranju v jeziku Scratch, in tekmovanje UPM - Univerzitetni programerski maraton, ki je vseslovensko tekmovanje za študente v znanju programiranja, s poudarkom na poznavanju podatkovnih struktur in algoritmov.