Podjetja 27.3.2020 12:42

2TDK in konzorcij Markomark podpisala pogodbo za Glinščico

Ljubljana, 27. marca - Družba 2TDK je danes s konzorcijem družb Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel podpisala 8,5 milijona evrov vredno pogodbo za gradnjo objektov za prečkanje doline Glinščice. Kot so sporočili iz družbe, bi se morala po načrtovani časovnici gradnja dveh mostov in galerije čez dolino začeti avgusta, dela pa naj bi končana konec novembra 2021.

Črni kal. Zemljevid trase drugega tira. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Črni kal.
Zemljevid trase drugega tira.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Po pogodbi mora konzorcij v roku 15 dni po podpisu dostaviti zavarovanje za dobro izvedbo del ter kopiji polic za gradbeno in projektantsko zavarovanje, so pojasnili na 2TDK. Izbrani konzorcij bo nato uveden v delo. Izdelati mora projektno dokumentacijo, za kar je predviden rok štiri mesece od uvedbe v delo.

Dela na terenu bodo predvidoma trajala 15 mesecev. Ker gradnja objektov v dolini Glinščice sodi med pripravljalna dela v okviru projekta drugi tir Divača-Koper, bo sofinancirana z evropskimi nepovratnimi sredstvi v višini do 85 odstotkov upravičenih stroškov, ki jih je Slovenija dobila v okviru instrumenta za povezovanje Evrope, so še spomnili v projektnem podjetju.

Zaradi ukrepov za omejitev širjenja koronavirusa je sicer današnji podpis pogodbe potekal ločeno, so še zapisali v sporočilu za javnost. Pogodbo o izgradnji premostitvenih objektov sta najprej podpisala generalni direktor 2TDK Dušan Zorko in direktor projektnega podjetja Marko Brezigar nato še direktor družbe Markomark Nival Marko Peter in direktor družbe Ekorel Zoran Pogačar.

Izbiro izvajalca del v Glinščici je zaznamoval zaplet z referenco izbranega ponudnika. Konzorcij podjetij Markomark Nival, Nival invest in Ekorel, ki je bil s ponudbo 8,5 milijona evrov brez DDV izbran, namreč ni predložil ustrezne reference (navedeni podporni zid ni bil predpisanih dimenzij). Konzorcij je nato po pozivu 2TDK zamenjal podizvajalca, zamenjava pa je bila po mnenju 2TDK ustrezna in konzorcij je bil izbran za izvajalca del.