26.3.2020 16:19

Unesco pripravlja etični kodeks za umetno inteligenco

Pariz, 26. marca - Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je pred kratkim ustanovila mednarodno skupino 24 strokovnjakov, ki bo pripravila globalne usmeritve o etični rabi umetne inteligence. To bo po besedah Unesca "prvi globalni instrument, ki bo postavil etične standarde" na področju umetne inteligence.

Kitajska. Robotska roka. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska.
Robotska roka.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Francija, Pariz. Sedež Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco). Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Pariz.
Sedež Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco).
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

"Naša odgovornost je, da vodimo poglobljeno splošno razpravo, zato da bi stopili v novo obdobje z odprtimi očmi in brez žrtvovanja naših vrednot ter zato da bi vzpostavili skupno mednarodno osnovo etičnih načel za umetno inteligenco," je ob ustanovitvi skupine dejala generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay.

Skupino sestavljajo vodilni strokovnjaki za družbene, gospodarske in kulturne izzive, ki jih prinašata razvoj in uporaba umetne inteligence, z znanji s področja tehnoloških in etičnih vidikov umetne inteligence, so zapisali na spletni strani Unesca.

Član skupine je tudi doktor filozofije z ljubljanske filozofske fakultete Luka Omladič, ki se med drugim ukvarja z bioetiko. Omladič je tudi bivši član Unescove svetovne komisije za etiko znanosti in tehnologije, dvakrat pa je bil tudi član žirije za podelitev Unescove nagrade za etiko v znanosti, poimenovane po perzijskem mislecu Avicenni, ki je v slovenščini bolj znan kot Ibn Sina.

Pred sprejetjem končnega besedila priporočil na naslednji generalni konferenci Unesca naslednje leto bodo pripombe nanj lahko posredovali predstavniki zainteresiranih javnosti v posameznih državah in širših regijah.

Odločitev o pripravi prvega svetovnega normativnega instrumenta za umetno inteligenco je sprejela 40. generalna konferenca Unesca novembra lani, ko je obenem potrdila, da bo prvi globalni center za umetno inteligenco pod okriljem Unesca dobil sedež v Sloveniji.

Pogodbo o ustanovitvi Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem Unesca (IRCAI) je Slovenija podpisala v začetku marca. Center naj bi ustanovili v kratkem, približno dve leti pa bo gostoval na Institutu Jožef Stefan. Slovenska politika in znanstveniki so umestitev centra v Ljubljano pozdravili kot izredno priznanje slovenski znanosti in veliko pridobitev za njen nadaljnji razvoj.