27.3.2020 7:30

V Turčiji odkrili antično sončno uro

Istanbul, 27. marca - Turški arheologi so v starogrškem mestu Laodikeja, kakšnih 600 kilometrov južno od Istanbula, odkrili več kot dva tisoč let staro antično sončno uro iz marmorja, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Novo mesto. Arheologija, izkopavanje, izkopanina. Foto: Rasto Božič/STA

Novo mesto.
Arheologija, izkopavanje, izkopanina.
Foto: Rasto Božič/STA

Uro iz helenističnega obdobja je v enem kosu, orientirana je na jug, kaže pa letne čase, mesece in ure, je za turško tiskovno agencijo Anadoulu povedal Celal Simsek, glavni arheolog z Univerze Pamukkale v mestu Denizli. Na uri so tudi starogrška imena letnih časov, manjka pa ji igla, ki meče senco.

Antično mesto Laodikeja v starogrški pokrajini Frigija je bilo zgrajeno v tretjem stoletju pr. n. št., od leta 2013 pa je na poskusnem seznamu Unescove kulturne dediščine.

Leta 2010 so turški arheologi tam odkrili eno najstarejših krščanskih cerkva na svetu, zgrajeno med leti 313 in 320. Laodikeja je sicer omenjena v Janezovem Razodetju v Svetem pismu kot sedež ene od sedmih krščanskih skupnosti, ki so prejele Jezusovo sporočilo. Med dobro ohranjenimi zgradbami v mestu so tudi antični stadion, gledališče in agora - osrednji javni del mesta.