Statistika Slovenija Turizem #družba 25.3.2020 10:57

Februarja še brez večjega padca v turizmu

Ljubljana, 25. marca - Epidemija koronavirusa se februarja v slovenskem turizmu še ni pomembneje poznala. Turistični nastanitveni obrati so v tem mesecu zabeležili skoraj 302.000 prihodov turistov oz. štiri odstotke manj kot pred letom dni, število prenočitev pa je upadlo za odstotek na 853.000, je sporočil statistični urad. Marca pa gre pričakovati drastične padce.

Krvavec. Smučišče Krvavec. Foto: Tinkara Zupan/STA

Krvavec.
Smučišče Krvavec.
Foto: Tinkara Zupan/STA

V turističnih nastanitvenih obratih je bilo februarja zabeleženih nekaj več kot 129.000 prihodov domačih turistov oz. 12 odstotkov manj kot februarja 2019. Prihodov tujih turistov pa je bilo več za skoraj tri odstotke, skupno 173.000.

Domači turisti so v tem mesecu ustvarili nekaj več kot 392.000 prenočitev oz. sedem odstotkov manj kot pred letom dni, tuji pa skoraj 461.000 prenočitev oz. šest odstotkov več kot februarja prejšnjega leta.

Od tujih turistov so največ prenočitev ustvarili turisti iz Italije (13 odstotkov), sledili so turisti iz Srbije (več kot 12 odstotkov), Avstrije (12 odstotkov), Hrvaške (11 odstotkov), Madžarske (šest odstotkov) in Nemčije (pet odstotkov).

Glede na februar lani se je najbolj povečalo število prenočitev turistov iz Nemčije (za 41 odstotkov). Število prenočitev turistov iz Italije se je povečalo za devet, iz Avstrije za osem in iz Srbije za tri odstotke. Zmanjšalo pa se je število prenočitev turistov iz Madžarske (za 10 odstotkov) in Hrvaške (za odstotek).

Po vrstah turističnih občin je bilo februarja največ nočitev v nastanitvenih obratih v zdraviliških občinah (32 odstotkov vseh), sledile so gorske občine (31 odstotkov), občina Ljubljana (11 odstotkov) in obmorske občine (prav tako 11 odstotkov).

Ljubljana je število prenočitev na letni ravni povečala za osem odstotkov. V zdraviliških občinah je število stagniralo, upadlo pa je v gorskih in obmorskih občinah, in sicer za pet oz. za štiri odstotke.

Po vrstah nastanitvenih obratov so februarja turisti ustvarili največ prenočitev v hotelih (469.000 oz. približno toliko kot februarja 2019). Hotelom so po številu prenočitev spet sledili zasebne sobe, apartmaji in hiše (20 odstotkov vseh prenočitev oz. tri odstotke manj kot pred letom dni) ter apartmajska naselja (šest odstotkov vseh prenočitev oz. štiri odstotke več).

V prvih dveh mesecih letošnjega leta skupaj je slovenski turizem stagniral. Zabeleženih je bilo skoraj 585.000 prihodov turistov in več kot 1,6 milijona njihovih prenočitev, kar je približno toliko kot v istem obdobju prejšnjega leta.

Zlom pa je zaradi epidemije novega koronavirusa moč pričakovati v marcu. Sredi meseca so morali vsi nastanitveni obrati namreč v skladu z odlokom vlade zapreti vrata. Ustavil se je letalski promet, zaprle so se meje. Vlada podjetjem, tudi turističnim, hiti na pomoč z ukrepi, vrednimi več milijard evrov, ki naj bi bili za obravnavo v državnem zboru nared do konca tedna.