Podjetja Slovenija 20.3.2020 9:54

Preverja se zamisel o izdelavi slovenskega respiratorja

Ljubljana, 20. marca - Na pobudo ožjega kroga gospodarstvenikov, direktorjev pomembnih podjetij in ustanov se preverja zamisel o izdelavi slovenskega respiratorja. Zbornica elektronske in elektroindustrije je skupaj s SRIP Tovarno prihodnosti pri podjetjih preverila interes. Danes do 9. ure se jih je odzvalo 42.

Ljubljana. Bolnica, aparati, intenzivna nega, bolniki. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Bolnica, aparati, intenzivna nega, bolniki.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Poziv za sodelovanje v projektu je Zbornica elektronske in elektroindustrije poslala podjetjem s področij elektronike, senzorike in aktuatorjev, posredno preko SRIP Tovarne prihodnosti pa tudi drugim podjetjem.

Kot so zapisali na spletni strani zbornice, je groba ideja, da podjetja in ustanove, ki delajo na medicinskem segmentu, v sodelovanju z Univerzitetnem kliničnim centrom (UKC) Ljubljana, skupaj z ostalimi podjetji in ustanovami, ki imajo tovrstne kompetence in kapacitete, razvijejo poenostavljeni (MVP) respirator in ga dajo v uporabo.

S preverjanjem interesa v podjetjih so zdaj zaključili, v naslednji fazi bodo preverili uresničljivost zamisli. O napredovanju aktivnosti pa bodo sprotni obveščali prek svoje spletne strani, na kateri tudi objavljajo seznam podjetij, ki so se odzvala na poziv.