Slovenija #družba 19.3.2020 15:10

Anketa Valicona: Zaradi širjenja novega koronavirusa zaskrbljenih 86 odstotkov vprašanih

Ljubljana, 19. marca - Javnomnenjska raziskava, ki jo je izvedla družba Valicon, kaže, da je zaradi širjenja novega koronavirusa zaskrbljenih 86 odstotkov vprašanih. Dobrih 60 odstotkov vprašanih meni, da so vladni ukrepi premalo strogi. Da gredo "stvari v zvezi s širjenjem koronavirusa v Sloveniji na slabše", meni 59 odstotkov vprašanih v anketi.

Novo mesto. Obmejni policisti tudi v teh dneh opravljajo svoje naloge na terenu in pozivajo ljudi, naj v skrbi za zdravje in v prizadevanjih za zajezitev epidemije ostanejo doma. Foto: PU Novo mesto

Novo mesto.
Obmejni policisti tudi v teh dneh opravljajo svoje naloge na terenu in pozivajo ljudi, naj v skrbi za zdravje in v prizadevanjih za zajezitev epidemije ostanejo doma.
Foto: PU Novo mesto

A hkrati s tem se je občutno popravila ocena razvoja dogodkov, saj zdaj precej več ljudi kot pred tednom dni meni, da gredo stvari v zvezi s širjenjem koronavirusa na bolje.

Zaradi širjenja novega koronavirusa je zaskrbljenih deset odstotnih točk več vprašanih kot pred enim tednom. Spremenilo se je tudi razmerje med tistimi, ki so zelo zaskrbljeni, in tistimi, ki so zmerno zaskrbljeni. Prvih je zdaj 27 odstotkov (teden dni nazaj 19 odstotkov), drugih pa 59 odstotkov (pred tednom 57 odstotkov). Tako je zdaj dvakrat toliko zmerno zaskrbljenih, kot je zelo zaskrbljenih, pred tednom dni je bilo trikrat več zaskrbljenih kot zelo zaskrbljenih. Rast deleža zelo zaskrbljenih je statistično značilna, ugotavljajo pri Valiconu.

Vprašane še vedno in še bolj izrazito pri širjenju koronavirusa skrbi za lastno družino (81 odstotkov, pred tednom 73 odstotkov). Malo več kot polovico vprašanih skrbi, da se to ne bo kmalu končalo, 44 odstotkov jih skrbi za lastno zdravje in 43 odstotkov za gospodarske posledice.

Da so vladni ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa premalo strogi, meni 61 odstotkov vprašanih. Da so ravno pravšnji, ocenjuje 35 odstotkov, medtem ko jih pet odstotkov meni, da so ti ukrepi preveč strogi.

Čeprav 59 odstotkov vprašanih meni, da gredo "stvari v zvezi s širjenjem koronavirusa v Sloveniji na slabše", pa je ta delež precej nižji kot pred tednom dni, ko je to menilo 86 odstotkov vprašanih. Sorazmerno s tem se je občutno popravil delež tistih, ki menijo da gredo stvari na bolje. Tako meni 41 odstotkov vprašanih, pred tednom dni le 14 odstotkov.

V agenciji Valicon navajajo, da je bila raziskava izvedena v okviru spletnega panela anketirancev Jazvem.si. Anekto so opravljali v sredo in danes na vzorcu 507 ljudi.