Mediji 19.3.2020 10:30

DNS: Če kdaj, je zdaj čas za podporo verodostojnemu novinarstvu

Ljubljana, 19. marca - Če kdaj, je zdaj čas za podporo verodostojnemu novinarstvu, poudarjajo v Društvu novinarjev Slovenije (DNS). Ob epidemiji novega koronavirusa se namreč z izpadom prihodkov srečujejo tudi medijske hiše, zato v DNS bralce, gledalce in poslušalce vabijo, da medije podprejo tudi finančno. Vlado pa pozivajo k novim ukrepom za samozaposlene.

Ljubljana.
Društvo novinarjev Slovenije.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Medij, tisk, časopisi.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Mediji so eden od ključnih virov informacij o epidemiji novega koronavirusa. Da bo javnost ažurno seznanjena z zanesljivimi in relevantnimi informacijami, ponekod že okrnjene, a obremenjene in izpostavljene ekipe novinarjev, fotoreporterjev, snemalcev in drugih medijskih delavcev delajo pod še večjim časovnim pritiskom kot v običajnih razmerah, opozarjajo v društvu novinarjev.

Kot izpostavljajo, so številne medijske hiše omogočile brezplačen dostop do prispevkov o epidemiji novega koronavirusa. Hkrati se soočajo z velikim izpadom prihodkov iz oglaševanja, saj so morale odpovedati prireditve in konference, v javnosti pa se že pojavljajo tudi pozivi k umiku ali zmanjšanju števila oglasov.

"Nekateri mediji takšnega izpada prihodkov morda ne bodo preživeli. Zato potrebujejo podporo javnosti bolj kot kadarkoli prej," so zapisali v DNS.

Bralce, gledalce in poslušalce vabijo, da medije po zmožnostih podprejo tudi finančno, z nakupom časopisa, digitalnih paketov in naročnin ali donacijami, da bodo še naprej lahko dobivali preverjene informacije, ki temeljijo na zanesljivih virih.

Vlado pa pozivajo, da že sprejetim ukrepom za samozaposlene delavce doda nove, ki bodo bolj učinkovito razbremenili samozaposlene, med katerimi so tudi številni novinarji.

Obenem se zahvaljujejo vsem, ki že podpirajo in cenijo verodostojno novinarstvo.