Expo 2020 14.3.2020 7:30

Madžarska bo s paviljonom na Expu vabila v terme

Budimpešta, 14. marca - Na svetovni razstavi Expo 2020 v Dubaju se bo predstavila tudi vzhodna slovenska soseda Madžarska. Ta je svoj paviljon umestila v del mobilnosti, med drugim pa bo z njim izpostavila vodo in vabila v madžarske terme, so poročali madžarski mediji.

Madžarski paviljon bo postavljen v obliki krožne strukture, obdane z lesom. Oblikoval ga je Lörinc Csernyus, učenec slavnega madžarskega arhitekta Imreja Makovecza, je na spletni strani poročal časnik Daily News Hungary.

Paviljon, ki bo postavljen na 1828 kvadratnih metrih površine, bo umeščen v sklop mobilnosti (druga dva sklopa sta še priložnosti in trajnost). Osredotočil se bo na vodo, zlasti na zdravilne lastnosti termalnih voda ter zdraviliški turizem. Oblika odraža slogan madžarskega turizma, ki je Izvir čudes.

S sodelovanjem na Expu želi Budimpešta okrepiti diplomatske in kulturne vezi z arabsko regijo, spodbujati sheme gospodarskega sodelovanja, okrepiti trgovinske odnose, okrepiti ugled države in predstaviti madžarski turizem in gastronomijo arabski regiji.

Madžarska vlada je za sodelovanje države na Expu 2020 predvidela 75,4 milijona dolarjev.

Svetovna razstava Expo 2020 Dubai bo vrata odprla 20 oktobra letos. V šestih mesecih organizatorji pričakujejo okoli 25 milijonov obiskovalcev iz skoraj 200 držav.

Slovenija se bo na Expu predstavila s sloganom Slovenia - Green Smart Experience. Paviljon, ki ga bo umestila v sklop trajnosti, jo bo po navedbah javne agencije Spirit Slovenija predstavljal kot trajnostno, sodobno in kreativno.