Turizem 3.3.2020 9:34

Slovensko-ameriško poslovno združenje v ZDA nadaljuje s projektom Gostilna Slovenija

Cleveland, 3. marca - Slovensko-ameriško poslovno združenje, ki mu predseduje nekdanji generalni konzul Slovenije Jurček Žmauc, je februarja s tretjim gostovanjem slovenskih kuharjev nadaljevala s projektom Gostilna Slovenija v ZDA. Namen teh gostovanj je predstavitev Slovenije kot turistične in gastronomske destinacije.

ZDA, Cleveland. Slovensko ameriško poslovno združenje (SABA) je s tretjim gostovanjem slovenskih kuharjev nadaljevala projekt Gostilna Slovenija v ZDA, katerega namen je predstavitev Slovenije kot gastronomske in turistične destinacije. Slovenske kuharje je obiskal tudi košarkar Goran Dragić. Foto: Robi Poredoš/STA

ZDA, Cleveland.
Slovensko ameriško poslovno združenje (SABA) je s tretjim gostovanjem slovenskih kuharjev nadaljevala projekt Gostilna Slovenija v ZDA, katerega namen je predstavitev Slovenije kot gastronomske in turistične destinacije.
Slovenske kuharje je obiskal tudi košarkar Goran Dragić.
Foto: Robi Poredoš/STA

ZDA, Cleveland. Slovensko ameriško poslovno združenje (SABA) je s tretjim gostovanjem slovenskih kuharjev nadaljevala projekt Gostilna Slovenija v ZDA, katerega namen je predstavitev Slovenije kot gastronomske in turistične destinacije. Foto: Robi Poredoš/STA

ZDA, Cleveland.
Slovensko ameriško poslovno združenje (SABA) je s tretjim gostovanjem slovenskih kuharjev nadaljevala projekt Gostilna Slovenija v ZDA, katerega namen je predstavitev Slovenije kot gastronomske in turistične destinacije.
Foto: Robi Poredoš/STA

ZDA, Cleveland. Slovensko ameriško poslovno združenje (SABA) je s tretjim gostovanjem slovenskih kuharjev nadaljevala projekt Gostilna Slovenija v ZDA, katerega namen je predstavitev Slovenije kot gastronomske in turistične destinacije. Foto: Robi Poredoš/STA

ZDA, Cleveland.
Slovensko ameriško poslovno združenje (SABA) je s tretjim gostovanjem slovenskih kuharjev nadaljevala projekt Gostilna Slovenija v ZDA, katerega namen je predstavitev Slovenije kot gastronomske in turistične destinacije.
Foto: Robi Poredoš/STA

ZDA, Cleveland. Slovensko ameriško poslovno združenje (SABA) je s tretjim gostovanjem slovenskih kuharjev nadaljevala projekt Gostilna Slovenija v ZDA, katerega namen je predstavitev Slovenije kot gastronomske in turistične destinacije. Foto: Robi Poredoš/STA

ZDA, Cleveland.
Slovensko ameriško poslovno združenje (SABA) je s tretjim gostovanjem slovenskih kuharjev nadaljevala projekt Gostilna Slovenija v ZDA, katerega namen je predstavitev Slovenije kot gastronomske in turistične destinacije.
Foto: Robi Poredoš/STA

ZDA, Cleveland. Slovensko ameriško poslovno združenje (SABA) je s tretjim gostovanjem slovenskih kuharjev nadaljevala projekt Gostilna Slovenija v ZDA, katerega namen je predstavitev Slovenije kot gastronomske in turistične destinacije. Foto: Robi Poredoš/STA

ZDA, Cleveland.
Slovensko ameriško poslovno združenje (SABA) je s tretjim gostovanjem slovenskih kuharjev nadaljevala projekt Gostilna Slovenija v ZDA, katerega namen je predstavitev Slovenije kot gastronomske in turistične destinacije.
Foto: Robi Poredoš/STA

ZDA, Cleveland. Slovensko ameriško poslovno združenje (SABA) je s tretjim gostovanjem slovenskih kuharjev nadaljevala projekt Gostilna Slovenija v ZDA, katerega namen je predstavitev Slovenije kot gastronomske in turistične destinacije. Kuharja Meta in Grega Repovž. Foto: Robi Poredoš/STA

ZDA, Cleveland.
Slovensko ameriško poslovno združenje (SABA) je s tretjim gostovanjem slovenskih kuharjev nadaljevala projekt Gostilna Slovenija v ZDA, katerega namen je predstavitev Slovenije kot gastronomske in turistične destinacije.
Kuharja Meta in Grega Repovž.
Foto: Robi Poredoš/STA

ZDA, Cleveland. Slovensko ameriško poslovno združenje (SABA) je s tretjim gostovanjem slovenskih kuharjev nadaljevala projekt Gostilna Slovenija v ZDA, katerega namen je predstavitev Slovenije kot gastronomske in turistične destinacije. Promocijsko gradivo. Foto: Robi Poredoš/STA

ZDA, Cleveland.
Slovensko ameriško poslovno združenje (SABA) je s tretjim gostovanjem slovenskih kuharjev nadaljevala projekt Gostilna Slovenija v ZDA, katerega namen je predstavitev Slovenije kot gastronomske in turistične destinacije.
Promocijsko gradivo.
Foto: Robi Poredoš/STA

ZDA, Cleveland. Slovensko ameriško poslovno združenje (SABA) je s tretjim gostovanjem slovenskih kuharjev nadaljevala projekt Gostilna Slovenija v ZDA, katerega namen je predstavitev Slovenije kot gastronomske in turistične destinacije. Promocijski menu za gostilno Repovž. Foto: Robi Poredoš/STA

ZDA, Cleveland.
Slovensko ameriško poslovno združenje (SABA) je s tretjim gostovanjem slovenskih kuharjev nadaljevala projekt Gostilna Slovenija v ZDA, katerega namen je predstavitev Slovenije kot gastronomske in turistične destinacije.
Promocijski menu za gostilno Repovž.
Foto: Robi Poredoš/STA

ZDA, Cleveland. Slovensko ameriško poslovno združenje (SABA) je s tretjim gostovanjem slovenskih kuharjev nadaljevala projekt Gostilna Slovenija v ZDA, katerega namen je predstavitev Slovenije kot gastronomske in turistične destinacije. Promocijsko gradivo za grad Sevnica. Foto: Robi Poredoš/STA

ZDA, Cleveland.
Slovensko ameriško poslovno združenje (SABA) je s tretjim gostovanjem slovenskih kuharjev nadaljevala projekt Gostilna Slovenija v ZDA, katerega namen je predstavitev Slovenije kot gastronomske in turistične destinacije.
Promocijsko gradivo za grad Sevnica.
Foto: Robi Poredoš/STA

ZDA, Cleveland. Slovensko ameriško poslovno združenje (SABA) je s tretjim gostovanjem slovenskih kuharjev nadaljevala projekt Gostilna Slovenija v ZDA, katerega namen je predstavitev Slovenije kot gastronomske in turistične destinacije. Kuharja Grega in Meta Repovž. Foto: Robi Poredoš/STA

ZDA, Cleveland.
Slovensko ameriško poslovno združenje (SABA) je s tretjim gostovanjem slovenskih kuharjev nadaljevala projekt Gostilna Slovenija v ZDA, katerega namen je predstavitev Slovenije kot gastronomske in turistične destinacije.
Kuharja Grega in Meta Repovž.
Foto: Robi Poredoš/STA

Po Gostilni Rajh iz Murske Sobote novembra leta 2018 in Gostilni Šempeter iz Bistrice ob Sotli marca lani sta ZDA tokrat obiskala Meta in Grega Repovž iz Gostilne Repovž v Šentjanžu pri Krmelju. Slovensko-ameriško poslovno združenje je za mamo Meto in sina Grego v času od 22. februarja do 1. marca organiziralo tri dogodke.

Prvega so izpeljali s pomočjo glavnega kuharja košarkarske ekipe Cleveland Cavaliers Michaela Husneyja, ki je omogočil kuharske nastope v dvorani Cavaliersov v najbolj slovenskem ameriškem mestu.

Po tekmi proti gostujočemu Miamiju je košarkarski zvezdnik Goran Dragić pokusil sladico snežne kepe in prejel steklenico bučnega olja iz Oljarne Fram, nekaj steklenic vina Vinarstva Črnko iz Jarenine pri Mariboru kot tudi knjigo Potovanja nekdanje košarkašice Nine Kolec iz Maribora. Meta in Grega iz Gostilne Repovž sta med tekmo pripravila značilno slovensko hrano za člane VIP kluba Huntington Legend Club.

Sledil je dogodek pri drugi največji slovenski organizaciji v ZDA, Slovenski narodni podporni jednoti v mestu Imperial v ameriški zvezni državi Pensilvaniji. Značilna slovenska hrana je razveselila in nahranila 88 gostov, ki so vsi po vrsti potrdili obisk v Gostilni Rajh, ko se bodo naslednjič mudili v Sloveniji. Obema kuharjema in predsedniku Slovensko-ameriškega poslovnega združenja se je za organizacijo dogodka zahvalil predsednik omenjene organizacije Joe Evanish.

Obisk v ZDA se je zdaj že tradicionalno zaključil z večerjo in predstavitvijo Slovenije kot turistične in gastronomske destinacije v restavraciji Bratenahl Place Bistro v kraju Bratenahl v zvezni državi Ohio. Okoli 50 gostov je poskusilo tipično hrano, ki jo pripravljajo v Gostilni Repovž. Med jedmi so se znašle esih flajš, zabeljeni stročji fižol, goveja juha s fritati ali zelenjavna juha iz kolerabe, svinjski fileti s polento ali postrv s polento in na koncu snežne kepe.

Predstavnika Gostilne Repovž sta tako na treh dogodkih nahranila preko 200 gostov. Na vseh dogodkih je Slovensko-ameriško poslovno druženje pripravilo tudi promocijsko mizo s turističnim materialom, ki ga je poslala Občina Sevnica, v katero spada tudi kraj Šentjanž. Vsi dogodki v okviru projekta Gostilna Slovenija v ZDA sicer potekajo v sodelovanju z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije in podporo javne agencije Spirit Slovenija.

V sklopu teh gostovanj in predstavitev Slovenije je Slovensko-ameriško poslovno združenje septembra lani organiziralo tudi obisk kuharja Husneyja v Sloveniji, kjer je predstavil ameriške kulinarične značilnosti na dveh dogodkih - Gourmet over Mura in Okusi Posavja.

Novembra lani pa je sledilo gostovanje in predstavitev Slovenije v času košarkaške tekme med Cleveland Cavaliers in Dallas Mavericks, kjer je zvezdnik ekipe iz Dallasa Luka Dončić pokusil prekmursko gibanico, ki sta jo pripravila Leon in Damir Pintarič iz Gostilne Rajh.