Expo 2020 3.3.2020 7:30

Organizatorji Expa 2020 napovedujejo najbolj trajnostno izvedbo doslej

Dubaj, 3. marca - Organizatorji svetovne razstave Expo 2020, ki jo bo gostil Dubaj, si prizadevajo narediti najbolj trajnostno naravnano od vseh dosedanjih izvedb. Poleg tega da bo temeljila na trajnostnih virih in stremela k čim manjšemu ogljičnemu odtisu, bodo obiskovalcem na ogled najnovejše inovacije s področja obnovljivih virov energije, recikliranja in rabe vode.

Ljubljana. Grafični prikaz slovenskega paviljona za svetovno razstavo EXPO Dubaj 2020. Foto: Magnet Vision/MGRT Arhiv STA

Ljubljana.
Grafični prikaz slovenskega paviljona za svetovno razstavo EXPO Dubaj 2020.
Foto: Magnet Vision/MGRT
Arhiv STA

Organizatorji Expa 2020 želijo 50 odstotkov potrebne energije pridobiti iz obnovljivih virov. Dubajsko podjetje za oskrbo z električno energijo in vodo je v ta namen že zagnalo več projektov, med drugim gradnjo sončne elektrarne, ki bo proizvedla 422 megavatov elektrike.

Z različnimi ukrepi organizatorji napovedujejo zmanjšanju količine odpadkov. Od teh, ki bodo vseeno nastali, jih bodo 85 odstotkov odpadkov reciklirali ali ponovno uporabili, so poročali mediji Združenih arabskih emiratov.

Posebno pozornost so organizatorji namenili ozelenitvi razstavnih prostorov, pri čemer obljubljajo najrazličnejše rastlinske vrste, za katere bodo skrbeli brez rabe pesticidov in herbicidov.

Med inovacijami, ki bodo na ogled na Expu, se bodo mnoge nanašale prav na trajnostni odnos do planeta. Organizatorji napovedujejo novosti s področja obnovljivih virov energije, recikliranja in rabe vode.

Trajnost je tudi ena od ključnih tem Expa v Dubaju, ki so ji namenili poseben paviljon Terra. Opremljen bo z več kot 1000 solarnimi paneli, ki bodo nameščeni na 130 metrov širokem nadstrešku in električnih drevesih. Slednja bodo razporejena okoli strukture in bodo svoje "krošnje" obračala proti svetlobi. V sklop trajnosti je svojo predstavitev umestila tudi Slovenija.

Expo bo v Dubaju potekal med 20. oktobrom letos in 10. aprilom 2021. Organizatorji pričakujejo 25 milijonov obiskovalcev, od tega 70 odstotkov tujih obiskovalcev iz 190 držav.