Turizem 2.3.2020 13:32

Na Kopah to zimo za skoraj tretjino manj dnevnih gostov

Mislinja/Slovenj Gradec, 2. marca - Na smučišču Kope se soočajo z eno najslabših zimskih sezon v zadnjih 20 letih. Doslej so našteli 87 smučarskih dni in 47.500 smučarjev. Največji upad je pri dnevnih gostih, saj jih je za kar 30 odstotkov manj kot lani. Ob tem pa so stroški zasneževanja trikrat večji kot lansko sezono, je povedal direktor družbe Vabo Boštjan Paradiž.

Šmartno pri Slovenj Gradcu. Smučarski center Kope. Smučarji, smučanje, smučišče. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Šmartno pri Slovenj Gradcu.
Smučarski center Kope.
Smučarji, smučanje, smučišče.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na smučišču Kope, ki leži na zahodnem delu Pohorja, so proge umetno zasneževali od novembra do februarja, a ker so visoke temperature in veter dnevno jemali sneg, so šele drugi teden počitnic uspeli odpreti celotno smučišče.

Čeprav je bil obisk v zadnjih dveh tednih, ko so bile šolske počitnice, nekoliko večji, pa je bil še vedno daleč od pričakovanj in od obiska iz preteklih let, je za STA pojasnil Paradiž. "Situacija je za žičničarje resnično težka, izpad na dohodku je ogromen," je ocenil Paradiž, ki je tudi podpredsednik Združenja slovenskih žičničarjev.

Združenje državo vseskozi opozarja na težko situacijo. V zvezi s tem so se njegovi predstavniki že udeležili sestanka s predstavniki ministrstev za gospodarstvo in za infrastrukturo. "Zaenkrat so nam pojasnili, da za našo dejavnost nimamo sistemske rešitve v zakonodaji, upam da pri tem ne bo ostalo in da bomo vsi skupaj našli rešitve, kako ublažiti nenormalen izpad dohodka slovenskih smučišč iz te zime," je poudaril Paradiž.

Podjetje Vabo je največje koroško gostinsko podjetje, ki obiskovalcem v Slovenj Gradcu in na Kopah nudi tudi 380 postelj. Podjetje je smučišče na Kopah skupaj z opremo po skoraj štirih letih najema julija lani za 1,62 milijona evrov kupilo iz stečajne mase družbe GTC Kope, skupno pa je za nakup in dodatna vlaganja na Kopah namenilo 2,5 milijona evrov.

Lansko zimsko sezono so na Kopah našteli 72.500 smučarjev, želeni cilj za letos je bil 90.000 smučarjev.