Turizem 21.2.2020 5:00

Turistični vodniki ob prazniku vabijo na brezplačna vodenja

Ljubljana, 21. februarja - Na pobudo Svetovne zveze društev turističnih vodnikov WFTGA 21. februarja obeležujemo svetovni dan turističnih vodnikov. Od 17. do 26. februarja se zato turistični vodniki po Sloveniji predstavljajo zainteresirani lokalni javnosti s tematsko raznolikimi brezplačnimi vodenji. S tem želijo povečati ugled poklica turističnega vodnika.

Ljubljana. Voden ogled z ladjico po Ljubljanici. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Voden ogled z ladjico po Ljubljanici.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Poklic turističnega vodnika v Sloveniji spada med regulirane poklice, kar pomeni, da je zanj treba pridobiti licenco na državni ali lokalni ravni.

Licencirani vodniki želijo praznik izkoristiti za utrditev zavedanja domače javnosti o kulturni in naravni dediščini ter pokazati, kako s pomočjo profesionalnega turističnega vodenja zaščititi vrednote te dediščine, so ob tej priložnosti pojasnili v Društvu regionalnih turističnih vodnikov Slovenije.

"Vodenja v okviru mednarodnega dne turističnih vodnikov so naše darilo domačinom, ki običajno ne obiščejo zanimivosti domačega kraja. V ospredje komunikacije smo izpostavili zgodbe. Te navdušujejo ljudi, sprožijo čustva, lahko jih ponesejo, lahko jih tudi spomnijo na kaj neprijetnega, ampak nikoli jih ne pustijo ravnodušnih. In to je ravna naša največja dodana vrednost - da interpretiramo zgodovino, kulturo, jezik, kulinariko določene destinacije, ob upoštevanju lokalne skupnosti, skozi zgodbe," je poudarila predsednica društva Mateja Kregar Gliha.

Brezplačna vodenja so (bila) organizirana v Tržiču, Grosupljem, Postojni, na Bledu, v Bohinju, Bohinjski Bistrici, Izoli, Kranju, Krškem, Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, v Slovenj Gradcu, Strunjanu, Filipčjem Brdu, na Gorjanskem, v Novelu, Preboldu, Slovenskih Konjicah, Žičah, Šmarju Sap, Vilenici, Volčjem Gradu, Famljah, Kamniku, Mirnu, Preserju pri Komnu, Radovljici, Portorožu, Avberju, na Cerju, v Opatjem selu, Pliskovici, Rodiku in še kje.

Trajajo približno eno uro, za večino se jih ni treba predhodno najaviti. Levji delež jih je namenjen splošni, le nekaj pa zelo specifičnim javnostim.