20.2.2020 14:44

Sodelavci mariborske univerze razvili nov pristop k študiju mišičnih celic mehurja

Maribor, 20. februarja - Skupina sodelavcev mariborske medicinske fakultete, fakultete za naravoslovje in matematiko, UKC Maribor ter Medicinske univerze v Gradcu je objavila članek v ugledni reviji Scientific Reports, v katerem je predstavila novo metodo za študij gladkih mišičnih celic stene mehurja. Upajo, da bo ta prispevala k boljšemu zdravljenju inkontinence.

Interdisciplinarno skupino, ki se podpisuje pod omenjeni članek, sestavljajo Tamara Serdinšek, Saša Lipovšek, Andraž Stožer, Jurij Dolenšek, Igor But in Gerd Leitinger.

Članek je objavljen v ugledni reviji Scientific Reports, ki po navedbah mariborske univerze sodi v prvo četrtino po ugledu na interdisciplinarnem področju in jo izdaja Nature Publishing Group.

V članku so predstavili razvoj in uporabo nove metode za študij gladkih mišičnih celic stene mehurja. Pri tem so uporabili kot modelni organizem miš, s kombinacijo svetlobne mikroskopije, elektronske mikroskopije in funkcionalnega večceličnega snemanja kalcijeve dinamike s konfokalno mikroskopijo pa natančno opisali strukturo in funkcijo gladkih mišičnih in intersticijskih Cajalovih celic v steni mehurja.

"S pomočjo predstavljene metode lahko od zdaj raziskovalci natančno kvantificirajo kalcijevo dinamiko in kontraktilnost celic v razmerah in situ po stimulaciji s kemičnimi in fizikalnimi dražljaji, kar predstavlja novost v svetovnem merilu. Raziskovalci si obetajo, da bo metoda bistveno prispevala k boljšemu razumevanju, preprečevanju in zdravljenju zelo pogoste bolezni, ki prizadene predvsem ženske, to je inkontinence zaradi motene dejavnosti stene mehurja," so v današnjem sporočilu za javnost zapisali na univerzi.

Delo je plod doktorske naloge Tamare Serdinšek, nekdanje študentke medicine in zdaj biomedicinske tehnologije na mariborski medicinski fakulteti, ki je hkrati specialistka ginekologije. V prihodnje želi model razširiti na humano tkivo in ga uporabiti za iskanje novih načinov zdravljenja.

"Članek je plod skoraj izključno domačega znanja in dokaz, da lahko z marljivim delom tudi doktorski študenti na Univerzi v Mariboru pridejo do odličnih objav, hkrati pa izpostavlja pomen predkliničnih raziskav v sodobni medicini," še izpostavljajo na univerzi.