Mladi za podnebno pravičnost ministrstvu za infrastrukturo predali valentinovo čestitko

Ljubljana, 14. februarja - Mladi za podnebno pravičnost so ministrici za infrastrukturo Alenki Bratušek ob valentinovem prinesli čestitko, s katero so jo pozvali k izboljšanju nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN). Bratuškova jih sicer ni osebno sprejela, saj si je ogledovala dela pri gradnji galerije na državni cesti Godovič-Idrija skozi sotesko Zale.

Mladi podnebni aktivisti so se ob "uvoženem potrošniškem prazniku ljubezni" kot vsak petek zbrali na Trgu republike, pri čemer pa so si tokrat nadeli plinske maske in se podali pred ministrstvo za infrastrukturo. Tam so prebrali pesem, ki so jo spisali za Bratuškovo.

"Nacionalni energetski in podnebni načrt, prosim, ne pahni v prezgodnjo me smrt. Saj ta NEPN zlo je kjut, ampak moral bi bit dos't bolj hud," so med drugim zapisali na plakat. Zbralo se jih je okoli 30.

Kot so pojasnili Mladi za podnebno pravičnost, je valentinovo voščilo vezano na "ponovno izpostavljeno neambicioznost in nezadostnost" NEPN. "Čutimo manko intime v odnosu, ki ga je z nami vzpostavila ministrica Bratuškova. Ta enostransko konzumirana romanca nas žal ni pustila hladnih. Smo čustvena bitja in v tem toksičnem razmerju trpimo, zato smo se odločili, da se odzovemo," so sporočili pred ministrstvom.

Bratuškove mladi sicer niso uspeli priklicati, saj je bila v skladu z vnaprej napovedanim urnikom zadržana na terenu. Je pa čestitko v njenem imenu sprejel vodja službe za odnose z javnostmi na ministrstvu za infrastrukturo Boštjan Lajovic. Pohvalil je ustvarjalnost mladih in izpostavil, da je ta zelo pomembna tudi pri ustvarjanju NEPN. Akcije, kot je današnja, po njegovem prepričanju lahko pomagajo k spreminjanju pogledov.

Pri tem pa je Lajovic podčrtal razliko med sanjarjenjem in realnostjo: "NEPN je dokument, ki mora povzeti različne interese in različne možnosti, ki so v tem trenutku realne. Lahko sanjarimo, a tak dokument, kot je, je najboljši možni rezultat dogovora med različnimi interesi v državi in družbi."

Primož Turnšek iz gibanja Mladi za podnebno pravičnost je spomnil, da javna obravnava NEPN, nad katerim bdi ministrstvo za infrastrukturo, traja do nedelje. "Zdi se nam, da NEPN ni zadostno ambiciozen. Večina držav si je v povprečju zadala za cilj zmanjšanje izpustov za 55 odstotkov do leta 2030, medtem ko si je Slovenija postavila cilj 36 odstotkov," je dejal.

"Javnost želimo opozoriti, da je javna obravnava še odprta in da lahko oddajo svoje predloge za izboljšavo tega dokumenta. Gre za pomemben, strateški dokument, ki določa, kako naj bi Slovenija med leti 2020 in 2030 uresničevala cilje pariškega sporazuma," je nadaljeval Turnšek. Dodal je še, da Mladi za podnebno pravičnost ne le protestirajo in se pritožujejo, pač pa bodo vložili tudi svoje predloge za izboljšanje NEPN in s tem delovali konstruktivno.

Voranc Bricelj, najmlajši član gibanja Mladi za podnebno pravičnost, je zatrdil, da so v gibanju prebrali in preučili predlagano besedilo NEPN. "Prebral sem ga tudi sam. Nisem bil na telefonu in sem se tudi sam pozanimal, o čem gre," je odgovoril na vprašanje glede očitkov, ki mnogokrat letijo na račun mladih, češ da so pasivni, da jih zanima le tehnologija in da ne razumejo dejanskega stanja.

Sofija Zavratnik Kain iz gibanja pa je povedala, da jih odsotnost Bratuškove danes ni presenetila. "Odnos, ki ga imamo z ministrstvom za infrastrukturo in ministrico, je dokaj nerecipročen, zato odziva nismo niti pričakovali. Vseeno pa smo razočarani, da doživljamo toliko pasivnosti na področju, ki je tako pomembno za dobrobit življenja v prihodnosti ter krojenje družbe in okolja," je dejala.