Podjetja 16.2.2020 9:27

Goodyear v Kranju nadaljuje s širitvijo proizvodnje

Kranj, 16. februarja - Goodyear Dunlop Sava Tires po lanski prvi fazi širitve proizvodnje v Kranju nadaljuje s pridobivanjem dokumentacije za naslednjo fazo projekta. Ta obsega izgradnjo dveh dodatnih stavb. Naložba v skupni vrednosti 94 milijonov evrov bo predvidoma končana leta 2022.

Kranj.
Goodyear Dunlop Sava Tires.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot so za STA pojasnili v kranjskem podjetju Goodyear Dunlop Sava Tires, projekt razširitve proizvodnih zmogljivosti poteka skladno z načrti. V prvi stavbi, ki so jo začeli graditi v lanskem letu, trenutno poteka testno preizkušanje nove strojne opreme.

Hkrati so v procesu pridobivanja ustrezne dokumentacije, ki bo podjetju omogočila izvedbo naslednje faze projekta, to je izgradnje dveh dodatnih stavb, ki bosta umeščeni znotraj njihovega industrijskega območja.

Agencija RS za okolje (Arso) je v januarja izdanem sklepu potrdila, da podjetje za projekt, ki vključuje gradnjo dveh novih proizvodnih hal, ne potrebuje nove presoje vplivov na okolje in okoljevarstvenega soglasja, saj nameravani poseg ne bo imel pomembnih vplivov na okolje.

Projekt obsega dve novi proizvodni hali, in sicer objekta Konfekcija 2 in Vulkanizacija 2, ter prizidek k proizvodnemu objektu Polizdelki in nov transportni most. Skupna bruto tlorisna površina novih stavb bo znašala skoraj 5.500 kvadratnih metrov.

V novih prostorih bodo postavili pet dodatnih konfekcijskih strojev in 20 dodatnih vulkanizacijskih stiskalnic ter novo tehnološko linijo za izdelavo kron. Nameravani poseg bo prostorsko in funkcionalno povezan z že obstoječimi industrijskimi objekti, katerih skupna tlorisna površina znaša skoraj 89.000 kvadratnih metrov.

Kot izhaja iz odločbe Arsa, se zmogljivost proizvodnje zaradi nameravanega posega ne bo povečala in ostaja enaka obstoječim zmogljivostim, ki je 310 ton na dan. Spremenilo se bo le razmerje med proizvodi, in sicer bo proizvedenih več pnevmatik in manj gumenih zmesi za prodajo na trgu.

Naložba bo, kot poudarjajo v podjetju, od leta 2022 dalje, ko bodo dosegli načrtovane zmogljivosti, omogočala dodatno proizvodnjo tehnološko dovršenih potniških pnevmatik za platišča večjega premera, in sicer do 1,8 milijona dodatnih enot na letni ravni. S širitvijo bodo v družbi ustvarili tudi približno 160 novih delovnih mest, predvsem v proizvodnji.

S širitvijo svoje proizvodnje v Sloveniji bo koncern Goodyear zadostil rastočim potrebam kupcev po tehnološko kompleksnejših pnevmatikah višjega cenovnega razreda za platišča večjega premera v regiji EMEA, ki obsega Evropo, Bližnji vzhod in Afriko.