Turizem 16.2.2020 11:00

Ptujski grad si je lani ogledalo 46.000 ljudi, med tujci največ Madžarov

Ptuj, 16. februarja - V Pokrajinskem muzeju Ptuj Ormož, ki med drugim upravlja tudi s Ptujskim gradom, so z lanskim obiskom zelo zadovoljni. Kot je povedal direktor Aleksander Lorenčič, so beležili obiskovalce iz 80 držav. Večina je še vedno domačih gostov, med tujimi pa so se prvič doslej na vrhu znašli Madžari, ki so prehiteli Avstrijce.

Ptuj. Pogled na Ptujski grad in Ptuj. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ptuj.
Pogled na Ptujski grad in Ptuj.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Avstrijski obiskovalci so bili zadnja leta njihovi najbolj pogosti tuji gostje, lani jih je bilo nekaj manj kot 2000, tokrat pa so se po številu prodanih vstopnic pred njih uvrstili še Francozi. Za njimi je bilo največ Italijanov, Nemcev, Izraelcev in Nizozemcev.

Opazili so tudi povečan obisk Američanov, ki jih je bilo okoli 650, prihajali pa so tudi obiskovalci iz držav, kot so Tadžikistan, Triniad in Tobago in Ruanda, medtem ko je bila približno polovica oz. 27.000 domačih obiskovalcev.

Skupaj je vse njihove muzeje in galerije na Ptuju in v Ormožu lani obiskalo 73.445 ljudi, med temi so skoraj 46.000 vstopnic izdali samo na Ptujskem gradu. Dobro obiskane so bile tudi galerije, kjer ne zaračunavajo vstopnin, samo Miheličevo galerijo je obiskalo skoraj 6000 ljudi, skoraj 2000 pa Salon umetnosti.

Na Ptuju si je vse njihove zbirke in razstave lani ogledalo okoli 65.000 obiskovalcev, kar je skoraj za 15.000 več kot leta 2018. Soliden obisk so beležili tudi v Ormožu, kjer si je samo grad in grajsko pristavo ogledalo več kot 2600 ljudi, grad v Veliki Nedelji pa je obiskalo več kot 1700 ljudi.

"Zasluge za povečano zanimanje gredo tudi sodelovanju v nekaterih mednarodnih projektih, kakršna sta recimo Cesta gradov in Mreža živih gradov. Zlasti prvi je že uveljavljen produkt, pri obeh pa se bo pravi rezultat pokazal šele v naslednjih letih," je dejal Lorenčič.