#družba 13.2.2020 16:35

Študenti z oblikovanjem unikatnih krožnikov za gostilno združili študij in prakso

Ljubljana, 13. februarja - Študenti akademije za likovno umetnost in oblikovanje so na pobudo Gostilne pri Kolovratu oblikovali unikatne krožnike. Navdih so iskali v zgodovini gostilne, pri tem pa združili prakso in študij. S tem so pridobili dragocene izkušnje, je za STA povedala mentorica projekta Kristina Rutar.

Projekt se je začel na pobudo ljubljanske Gostilne pri Kolovratu in njihovo željo, da bi postrežbi hrane dodali osebno noto in zgodbo. Prepričani so, da bodo to dosegli z unikatno keramiko. K sodelovanju so povabili dodiplomske študentke in študente smeri unikatno oblikovanje na akademiji.

Glavni cilj projekta je bil, da z dizajnom in postrežbo hrane prepletejo zgodovino in osebnosti, ki so obiskovale gostilno, je za STA povedala mentorica. Študenti so se dela lotili z obiskom gostilne, kjer so preučili prostore in zgodbe ter se nato lotili oblikovanja.

Po besedah Rutarjeve so vsi izdelki nežnejših in mirnejših tonov, tako da hrana pride do izraza. Študenti so se močno ravnali po prostoru in arhitekturi, nekateri po slovenski tradiciji, drugi pa po strukturi prostora, je dodala. Od same ideje do končnega izdelka so študenti delali dva meseca in vsak je vložil približno 80 ur dela.

"Za naše študente je bila to neverjetno dragocena izkušnja," je povedala Rutarjeva. Mentorica študente vzpodbuja in jih uči, kako opravljati delo za naročnike in pri tem projektu so se po njenem prepričanju lahko veliko naučili. Morali so najti kompromis med lastnimi idejami in željami naročnika, kar je po njenem mnenju izredno težko.

Tudi s tehnološkega vidika so bili študenti popolnoma drugače izzvani, saj so delo opravljali z visokotemperaturnimi glinami. Mentorica meni, da se bodo z izkušnjami, ki so jih s tem projektom dobili, lažje podali na samostojno pot. S svojimi izdelki, ki so vredni ogleda, si pridobijo tisto pozornost, ki si jo po njenem prepričanju zaslužijo. "Ta priložnost je lepa odskočna deska za samostojno pot," je dodala.

Sodelovanje med študenti in gostilno je bilo opravljeno po pogodbi, saj delo s keramiko zajema stroške. "Pri keramiki je potreben nakup materiala, žganje, torej je potrebna tudi oprema. Je precej drugače kot pri delu grafičnega oblikovalca, ki izriše in potem pošlje svojo rešitev," je pojasnila Rutarjeva. Prav zaradi teh zahtev so tovrstni projekti po njenem mnenju tako drugačni.

Izdelane keramične krožnike bodo v prihodnjih mesecih začeli uporabljati v vsakodnevni postrežbi Gostilne pri Kolovratu, del izdelkov bo marca tam predstavljen z manjšo razstavo. Obširnejša razstava z naslovom Poti pa bo v Mestni hiši na ogled od 20. februarja.