Podjetja 13.2.2020 10:32

Bia Separations napoveduje širitev v Severno Ameriko

Ajdovščina, 13. februarja - Proizvajalec tehnologije za čiščenje zdravil Bia Separations, ki marca začenja šestmilijonsko investicijo v razširitev proizvodnje v Ajdovščini, načrtuje vzpostavitev proizvodnje v ZDA ali Kanadi. Za zagon proizvodnje na najpomembnejšem, severnoameriškem trgu so se odločili zaradi velikega povpraševanja po produktih in potreb ameriških kupcev.

Ajdovščina. Stavba podjetja Bia Separations v Ajdovščini. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Ajdovščina.
Stavba podjetja Bia Separations v Ajdovščini.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Bia Separations začetek gradnje proizvodnih prostorov v Severni Ameriki predvideva v letu 2022, končali pa naj bi jo do konca leta 2023. Proizvodna lokacija bo po zmogljivosti tri- do štirikrat presegala novo, razširjeno proizvodnjo v Ajdovščini, so danes sporočili iz podjetja.

Kot je pojasnil direktor podjetja Bia Separations Aleš Štrancar, je severnoameriški trg z 80-odstotnim deležem najpomembnejši trg za podjetje. "Kupci pričakujejo, da bo naša proizvodnja ključnih produktov, ki jih uporabljajo v svoji proizvodnji zdravil in cepiv, čim bližje, neodvisna od izjemno nepredvidljivega poslovnega okolja ter vedno bolj negotovih transportnih poti, in s tem dosegljiva obolelim v njihovih državah in širše," je poudaril.

Z načrti o vzpostavitvi proizvodnje na severnoameriškem trgu je vodstvo podjetja seznanilo tudi ameriško veleposlanico v Sloveniji Lyndo C. Blanchard, ki je v sredo obiskala podjetje. Veleposlanica je podjetje spodbudila k povezovanju z ameriškimi institucijami in ponudila sodelovanje ameriškega veleposlaništva pri krepitvi in širjenju njihove prisotnosti na ameriškem trgu.

Prihodnji mesec medtem Bia Separations v Ajdovščini začenja s šestmilijonsko investicijo v petkratno razširitev proizvodnje, ki bo v celoti financirana iz presežkov denarnega toka podjetja. "V okviru širitve proizvodnje v Ajdovščini postavljamo tudi proizvodne linije druge generacije in možnost proizvodnje volumsko še večjih produktov. S tem odpiramo tudi okrog 100 novih delovnih mest," napoveduje Štrancar. Dela bodo končana v začetku prihodnjega leta.

Podjetje Bia Separations je lani predčasno uspešno končalo postopek prisilne poravnave in posluje uspešno. Leto 2019 je podjetje sklenilo z 12 milijoni evrov prihodkov in tako podvojilo tiste iz leta 2018. Letos načrtujejo 100-odstotno rast poslovanja in 25 milijonov evrov prihodkov, so še navedli v sporočilu za javnost.