Podjetja #družba 12.2.2020 15:53

Podjetja lahko za okoljska dovoljenja zaprosijo elektronsko

Ljubljana, 12. februarja - Pravne osebe lahko po novem za nekatera naravovarstvena soglasja in dovoljenja zaprosijo po elektronski poti. Namen elektronskih vlog je skrajšati in olajšati poti poslovnim subjektom, ki se pri svojem delu srečujejo z omenjenimi soglasji in dovoljenji, so sporočili z ministrstva za javno upravo.

Ljubljana. Računalnik, informatika, digitalna varnost, tehnologija, internet, programiranje, računalniška varnost, tipkanje, pisanje. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Računalnik, informatika, digitalna varnost, tehnologija, internet, programiranje, računalniška varnost, tipkanje, pisanje.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na ministrstvu za javno upravo so elektronske vloge pripravili v sodelovanju z Agencijo RS za okolje (Arso) s ciljem poslovnim subjektom poenostaviti poslovanje.

Vzpostavljenih je bilo sedem novih elektronskih vlog, in sicer za pridobitev naravovarstvenega soglasja in naravovarstvenih pogojev, dovoljenja za uvoz, izvoz in potrdilo o ponovnem izvozu, dovoljenja za pridobitev potrdila EU za trgovanje z živalmi in rastlinami ter njihovimi deli ali izdelki iz njih, za pridobitev dovoljenja za izjemna ravnanja z živalmi zavarovanih vrst, dovoljenja za izjemna ravnanja v podzemnih jamah, dovoljenja za gojitev živali prostoživečih vrst ter za postopek predhodne presoje vplivov na okolje.

Do sedaj so se vloge oddajale po pošti ali osebno na Arsu, od 23. januarja pa jih lahko poslovni subjekti oddajo tudi preko portala Spot.

Pred pričetkom izpolnjevanja vloge se je potrebno prijaviti v portal Spot (eVEM) na naslovu spot.gov.si, za kar uporabniki potrebujejo kvalificirano digitalno potrdilo. V vlogo sistem samodejno vpiše vse uporabnikove podatke, ki so že na voljo. Vlagatelj izpolni preostala polja, doda morebitne priloge in vlogo elektronsko odda ter nato spremlja tudi njen status.

Če vloge ne bo urejal zakoniti zastopnik podjetja oz. poslovnega subjekta, mora pred oddajo vlog pooblastiti ustrezno osebo, so še dodali na ministrstvu.