Podjetja 11.2.2020 16:39

Hidroelektrarno v Alabami opremili z Litostrojevim gonilnikom

Ljubljana, 11. februarja - Skupina Litostroj je v Ljubljani izdelala gonilnik za hidroelektrarno Lay v ameriški državi Alabama. "Dobavo gonilnika za ameriško družbo Southern Company cenimo kot pomembno referenčno naročilo za ves severnoameriški trg. Ta je za nas ena od glavnih prioritet," generalnega direktorja skupine Pavla Vano povzemajo v Litostroju.

Ljubljana.
Podjetje Litostroj.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Hidroelektrarna Lay ima več kot stoletno zgodovino in je trenutno v fazi prenove. Kot so pojasnili v Litostroju, bodo v bližnji prihodnosti prenovili štiri od šestih Kaplanovih turbin z močjo 30 megavatov, z novim gonilnikom pa so opremili enoto, ki bo prenovljena prva.

Novo hidravlično zasnovo gonilnika s sedmimi lopaticami je oblikovala družba Litostroj Engineering s Češke, model gonilnika pa je uspešno prestal preizkuse v tamkajšnjem hidravličnem laboratoriju. Za proizvodnjo je poskrbela družba Litostroj Power v Ljubljani.

Skupina Litostroj je v proizvodnem obratu v Ljubljani sprejela tudi delegacijo iz Alabame, veleposlanico ZDA v Sloveniji Lyndo C. Blanchard ter ekipo ameriškega veleposlaništva. Blanchardova je kot enega svojih ciljev izpostavila krepitev trgovine in naložb med državama, so zapisali v družbi. "Projekt Skupine Litostroj v Alabami nudi odličen primer številnih priložnosti, ki jih ZDA nudijo tujim podjetnikom in investitorjem," so jo še povzeli v sporočilu za javnost.

Skupina Litostroj poleg družbe Litostroj Power v Ljubljani in družbe za inženiring Litostroj Engineering v Blanskem na Češkem vključuje še proizvajalca vodnih strojev Litostroj Turkey iz turške Ankare ter družbo Litostroj Hydro, ki ima sedež v kanadskem Quebecu.