znanost 11.2.2020 12:25

FRI gosti strokovnjake za računalništvo v megli

Ljubljana, 11. februarja - Na ljubljanski fakulteti za računalništvo in informatiko (FRI) se danes začenja srečanje projekta Decenter, v sklopu katerega razvijajo platformo za računalništvo v megli, pristop, ki združuje umetno inteligenco, internet stvari, oblačne storitve in tehnologijo veriženja blokov. Pristop bo na predavanju v četrtek predstavil Seung-Woo Kum iz Južne Koreje.

Kitajska, Guizhou.
Industrija masovnih podatkov, masovni podatki, big data, razvoj, komunikacije, računalništvo, digitalizacija, digitalno, računalništvo v oblaku, virtualno.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Projekt Decenter, ki poteka od leta 2018 in bo trajal do prihodnjega lega, je mednarodni raziskovalni in inovacijski projekt med državami EU in Južno Korejo, ki želi pripomoči k uresničitvi vizije pametne gradnje, mest, domov in industrije 4.0, so sporočili iz FRI.

Cilj projekta je razviti decentralizirano platformo računalništva v megli, ki pokriva celoten nabor možnih pametnih storitev in naprav, od oblaka do interneta stvari, ter omogoča orkestracijo pametnih aplikacij in oskrbovanje z računskimi viri.

Kot so zapisali na FRI, raziskovalci z Univerze v Ljubljani vodijo izdelavo rešitev za pametno in varno gradnjo stavb ter arhitekturo nove decentralizirane platforme. Skupaj s projektnimi partnerji razvijajo znanje in inovacije o novih tehnologijah računalništva v oblaku, interneta stvari, umetne inteligence in obrobnega računalništva (angl. edge computing), pri čemer se decentralizacijo dosegajo z uporabo pametnih pogodb ter tehnologij veriženja blokov.

Projekt Decenter izvaja konzorcij enajstih partnerjev, ki ga koordinira inštitut Fundazione Bruno Kessler iz Trenta.