Startupi 10.2.2020 21:45

Startupi predstavili inovativne rešitve na Primer demo dnevu

Ljubljana, 10. februarja - V ljubljanskem podjetniškem pospeševalniku ABC so se v petek v okviru tako imenovanega Primer demo dneva predstavili startupi, ki so sodelovali v štiritedenskem InnoEnergyjevem predpospeševalnem programu Primer. Naslednji predpospeševalni program Primer se bo v ABC Acceleratorju odvijal v maju.

Ljubljana.
Demo dan InnoEnergyjevega predpospeševalnega programa Primer, ki je potekal v podjetniškem pospeševalniku ABC v Ljubljani.
Foto: Katja Kodba/ABC Accelerator

Ljubljana.
Demo dan InnoEnergyjevega predpospeševalnega programa Primer, ki je potekal v podjetniškem pospeševalniku ABC v Ljubljani.
Foto: Katja Kodba/ABC Accelerator

Ljubljana.
Demo dan InnoEnergyjevega predpospeševalnega programa Primer, ki je potekal v podjetniškem pospeševalniku ABC v Ljubljani.
Foto: Katja Kodba/ABC Accelerator

Glavni cilj InnoEnergyjevega programa Primer je spodbuditi inovatorje iz Srednje in Vzhodne Evrope, da nadgradijo svoje podjetniške veščine in pripravijo svoja podjetja na sodelovanje v pospeševalnih in investicijskih programih.

Na demo dnevu so se sicer predstavila startup podjetja s področja ne le energetike, ampak tudi zdravja, telekomunikacij, izobraževanja, oblikovanja in varnosti, so sporočili iz ABC Acceleratorja, slovenskega lokalnega stičišča največjega evropskega pospeševalnika inovacij in podjetništva na področju trajnostne energetike, družbe InnoEnergy.

"V startup svetu se predvsem srečujemo z mentaliteto hitrih padcev in hitrega učenja. Za startup podjetje je pomembno, da se vsak trenutek izkoristi za učenje ter tako z vsakim trenutkom postane boljše. Porazov ni, razen v primeru, ko se nehamo učiti," pravi Bernard Grum, direktor ABC pospeševalnika.

Sodelujoči startupi

Med startupi, ki so se predstavili, so bili med drugim ComSensus s trifazno pametno polnilno postajo za električna vozila, Eko Team s strojem za reciklažo mešanega plastičnega odpada ter SparkLPG s tehnologijo, ki omogoča hibridno uporabo standardnega 'direct injection' bencinskega motorja z notranjim izgorevanjem za vožnjo na utekočinjen zemeljski plin.

"Naša tehnologija lastniku vozila zniža stroške vožnje za 60 odstotkov in drastično znižuje sproščanje emisij," je dejal Simon Štrancar iz podjetja SparkLPG. Po njegovih besedah so novejša bencinska vozila, ki množično prihajajo na trg, zasnovana na tehnologiji, kjer je bencin direktno vbrizgan v valj motorja. "Ker gre za novo vrsto tehnologije, obstoječi avtoplinski sistemi postajajo neprimerni za takšna vozila. Zato smo razvili avtoplinski sistem, ki ga trenutno testiramo na vozilih Mazda CX7 in Škoda Octavia," je še pojasnil Štrancar.

Luka Zajc, ki je pomagal Eko Teamu pri prototipnem stroju za reciklažo mešanega plastičnega odpada, pa medtem pojasnjuje, da se vsako leto pridela "tone mešanega plastičnega odpada in problem plastike je, da ima zelo dolgo obdobje razpadanja. Enostavna plastika rabi približno dvesto let, da popolnoma razpade, medtem ko kompleksna plastika za to potrebuje skoraj štiristo let. Zato smo v naši skupini razvili prototipni stroj za reciklažo mešanega plastičnega odpada, produkt reciklaže pa je pirolizno olje, goriva in električna energija".

Po njegovih besedah si skupina želi vzpostaviti sistem, kjer bi najprej zbirali te vrste odpadnega materiala od komunalnih podjetji in ga preko mehanske in termo-kemične obdelave predelali v nove produkte. "Goriva, ki bi nastala pri reciklaži, bi se uporabila za prevoz odpadkov, električna energija bi se pa prodajala," je še omenil Zajc ter dodal, da lahko trenutno izdelani stroj obdela in reciklira 200 kilogramov odpadkov na uro.

V tokratnem programu Primer so sodelovale še ekipa Empowerment z digitalnim programom za poslovneže, ekipa MojSMS s telekomunikacijskim orodjem za oglaševanje, ekipa Tobiar s patentiranim terapevtskim pripomočkom, ekipa Monarte, ki se je posvetila razvoju potapljaških ur, ki pa so primerne tudi za svečane priložnosti, ter ekipa Fort Lock, ki želi na trg ponuditi posebno verigo za zaklepanje električnih skirojev.

PowerUp!

ABC Accelerator kot InnoEnergyjevo slovensko stičišče pripravlja v aprilu tudi že nov izziv za slovenske startupe, to je PowerUp!, s katerim nudi InnoEnergy subjektom iz Srednje in Vzhodne Evrope priložnost, da postanejo naslednji samorog v portfelju družbe InnoEnergy. V izzivu lahko sodelujejo prav vsi podjetniki, ne glede na stopnjo razvoja podjetja.

O ABC Acceleratorju

ABC Accelerator se sicer v okviru svojega pospeševalnega programa osredotoča na vzpostavljanje povezav in poslovne aktivnosti za startupe v svojih programih. Hkrati pomaga pri rasti in mednarodnih povezavah ostalim startupom po Evropi, saj ima v svojem portfelju že 156 alumnov iz prejšnjih programov.

Za svoje delovanje ima na voljo tudi lasten sklad - ABC First Growth VC Fund. V okviru ABC Acceleratorja kot coworking prostor deluje tudi ABC Hub, ki zagotavlja delovanje 120 posameznikov letno.

Pod okriljem ABC Acceleratorja pa deluje tudi ABC Business Academy, ki letno organizira šest mednarodnih poslovnih izobraževanj na treh lokacijah, in sicer v Torontu, Münchnu in Silicijevi dolini, kmalu pa se bosta lokacijam pridružila tudi Dublin in Dubaj. Vizijo dodatno podpira tudi ABC Tech s sedežem v Sarajevu, ki nudi mrežo več kot 120 informacijsko tehnoloških specialistov v regiji.