Turizem #družba 9.2.2020 8:58

Bovec z več novimi naložbami

Bovec, 9. februarja - Bovec, ena najbolj priljubljenih slovenskih turističnih destinacij, dograjuje svojo infrastrukturo. Prihodnje leto naj bi stekla gradnja nove športne dvorane, ki bo nadomestila obstoječo šolsko telovadnico, novosti pa se obetajo tudi v okolici bovškega letališča. Gradnja Hotela Soča napreduje po načrtih.

Bovec. Bovška kotlina. Foto: Marko Cencič/STA Arhiv STA

Bovec.
Bovška kotlina.
Foto: Marko Cencič/STA
Arhiv STA

V novi športni dvorani nameravajo razvijati lokalni šport, postala pa naj bi tudi center za predsezonske ekipne priprave športnikov.

Bovški župan Valter Mlekuž je minuli teden predstavil zmagovalni elaborat natečaja, na katerem je sodelovalo 23 prijaviteljev in je bil tako eden večjih v Sloveniji v zadnjih letih. Mlekuž pravi, da so bile zanj vse prijavljene ideje estetsko sprejemljive in da so pri izbiri prevladala strokovna mnenja arhitektov. Zmagala je sicer rešitev arhitekturnega biroja Ravnikar - Potokar.

V pravkar potrjenem občinskem proračunu so že rezervirana sredstva, ki jih bodo potrebovali za pridobitev gradbenega dovoljenja in druge stroške pred dejanskim začetkom del. Denar za gradnjo bodo sicer iskali tudi na razpisih ministrstva za šolstvo, na katerem so se pred kratkim že sestali. Če ne bo nepredvidenih zapletov, bi lahko z gradnjo začeli po zaključku prihodnjega šolskega leta.

Novosti se obetajo tudi v okolici bovškega letališča, ki ga upravlja koroško podjetje Aviofun s partnerskim podjetjem Flycom. V občinskem podrobnem prostorskem načrtu je že predviden nov hangar, namenjen hrambi letal zasebnih lastnikov, na letališču pa bi Aviofun rad zgradil tudi hotel z 49 sobami.

Predvidene nove hotelske namestitve so del načrta, kako Bovec s komercialnimi leti pozimi in poleti povezati z manjšimi slovenskimi in tujimi letališči, v hotelu pa bodo nastanitev poleg letalskih gostov lahko dobili tudi ostali uporabniki letališča.

Investitor je od občine že odkupil zemljišče in naj bi po zadnjih zagotovilih z gradnjo pričel po koncu letošnje sezone. Prav tako so na občini začeli s postopkom, ki bi bovškemu letališču zagotovil status začasnega carinskega območja. Ta bi potnikom omogočil, da mejno kontrolo opravijo v Bovcu. Ta pregled je obvezen za lete iz držav, ki niso del schengenskega območja, v mislih imajo predvsem Hrvaško.

Še ena novost na letališču je lani urejeno novo črpališče za gorivo, zgrajeno predvsem z mislijo na reševalne helikopterje, ki so sicer morali po gorivo na Brnik. V načrtu je tudi prenova nogometnega igrišča ob letališču, gre za izravnavo terena z namakalnim sistemom in gradnjo manjših slačilnic, poleg tega pa še manjših tribun.

Mlekuž potencial igrišča vidi v povezavi z bodočim hotelom, kjer bi lahko gostili športnike, ki bi v Bovec prišli na priprave in bi bivali v novem kompleksu. Nekoliko manj srečna zgodba je projekt krožne poti okoli letališča, ki trenutno zaradi zapletene lastniške strukture parcel miruje, vendar župan po lastnih besedah v zvezi s tem še ni vrgel puške v koruzo.

Sicer pa Mlekuža od zasebnih investicij v Bovcu najbolj veseli gradnja novega Hotela Soča, ki napreduje po načrtih in bo postal prvi bovški hotel, ki ga bo zgradil domačin. Gre namreč za naložbo Gorana Kavsa, lastnika najstarejšega posoškega ponudnika športnih dejavnosti v naravi, družbe Soča Rafting.

Bovcu se v prihodnjih letih obeta tudi nova krožnokabinska žičnica, ki pa zaradi obsežnosti investicije ni predmet zgolj občinskega, ampak tudi državnega načrtovanja. V ta namen je bila imenovana posebna komisija, njena člana sta tudi poslanec v DZ in občinski svetnik Danijel Krivec ter direktorica občinske uprave Katarina Barbara Ostan.

Bovški župan je prepričan, da v obstoječo žičnico - dovoljenje za obratovanje se ji bo izteklo leta 2022 - nima več smisla vlagati, da pa ima kaninsko smučišče potencial, ki ga bo prepoznala tudi država oz. kakšen drug morebitni investitor.