5.2.2020 16:17

Kemijski inštitut na razpisu za štipendije Marie Sklodowska-Curie do sredstev za devet projektov

Ljubljana, 5. februarja - Kemijski inštitut je na zadnjem razpisu za evropske štipendije Marie Sklodowska-Curie pridobil financiranje devetih projektov. Trije tuji podoktorandi bodo prijeli štipendije Marie Sklodowska-Curie, dva bosta prejela tako imenovano širitveno štipendijo, štirim projektom pa bo Evropska komisija podelila pečat odličnosti, so sporočili z inštituta.

Ljubljana. Kemijski inštitut, študentka. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kemijski inštitut, študentka.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kemijski inštitut bo tako gostil projekt raziskovalke Ane Crnković z nazivom NanoEx, ki se ukvarja z izboljšanjem učinkovitosti nanopor z genetsko kodiranimi nenaravnimi aminokislinami. V okviru projekta bo raziskovalka spodbujala izmenjavo znanj in izkušenj med Oddelkom za molekularno biofiziko in biokemijo z univerze Yale v ZDA ter odsekom za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo Kemijskega inštituta pod mentorstvom Gregorja Anderluha.

Maria Victoria Bracamonte iz Argentine se bo v okviru projekta SensBat ukvarjala z zasnovo novih pametnih baterij z vgrajenim elektrokemijskim senzorjem pod mentorstvom Roberta Dominka, so zapisali na inštitutu.

Na odseku za katalizo in reakcijsko inženirstvo pod mentorstvom Blaža Likozarja bosta potekali dve raziskavi: Reza Gholizadehaghoyeh iz Irana bo v projektu CO2Polymerisation preučeval pretvorbo ogljikovega dioksida v polimere v dveh korakih, južnokorejski raziskovalec Deepak Verma pa se bo v projektu Cell2Carbox ukvarjal s pretvorbo celulozne biomase.

Pod mentorstvom Nejca Hodnika pa bo Mohammed Azeezull Nazrull iz Indije v projektu CO2-CAT-ALOG raziskoval nano-elektrokatalizatorje za pretvorbo ogljikovega dioksida.

Štirje projekti, ki jim bo komisija podelila pečat odličnosti, bodo upravičeni za nacionalno financiranje raziskovalnih projektov raziskovalk in raziskovalcev iz sredstev Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS.

Skupna vrednost pridobljenih projektov presega 1,4 milijona evrov, so še zapisali na Kemijskem inštitutu in dodali, da je na razpis skupaj prispelo rekordnih 9875 prijav.