Podjetja 5.2.2020 9:38

Nova KBM zaključila prevzem Abanke

Ljubljana, 5. februarja - Nova KBM je danes državi plačala dobrih 444 milijonov evrov kupnine in s tem zaključila prevzem celotnega deleža v Abanki. Več podrobnosti bodo predstavniki obeh bank razkrili na današnji novinarski konferenci.

Ljubljana.
Nova KBM, logo.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Slovenski državni holding (SDH) je pogodbo o prodaji 100-odstotnega državnega deleža v Abanki z Novo KBM sklenil 20. junija lani. Zaključek posla je bil vezan na izpolnitev določenih pogojev, ki so bili v obdobju po sklenitvi prodajne pogodbe v celoti izpolnjeni, so sporočili iz Nove KBM.

Začetki Abanke segajo v leto 1955, v last države pa je prešla ob sanaciji bank konec leta 2013. Agencija za varstvo konkurence je zeleno luč za prevzem prižgala decembra lani, 30. januarja letos pa je Nova KBM, ki je kot prva od saniranih bank prešla v zasebne roke oz. v lastništvo investicijskega sklada Appolo aprila 2016, dobila dovoljenje še od Evropske centralne banke.

Na novinarski konferenci bosta prva moža obeh bank John Denhof in Jože Lenič danes predstavila prevzem in prihodnje združevanje obeh bank.

Druga in tretja banka po velikosti skupaj obvladujeta približno 22,5 odstotka slovenskega trga. S tem sta precej blizu NLB, ki ima po podatkih za leto 2018 v Sloveniji 22,7-odstotni tržni delež. Skupaj imata okoli 2300 zaposlenih in okoli 100 poslovalnic ter še 330 poštnih okenc Nove KBM, kjer se opravljajo tudi bančne storitve.

Z združitvijo se bilančna vsota Nove KBM in Abanke dviguje na približno 8,7 milijarde evrov, kar je zelo blizu NLB z 8,8-milijardno bilančno vsoto.