Podjetja Turizem 3.2.2020 18:20

Slovesno ob ponovnem zagonu nihalke na Veliko planino

Kamnik, 3. februarja - Kamniški župan Matej Slapar in direktor družbe Velika planina Leon Keder sta danes znova zagnala nihalko, ki vozi na Veliko planino. Po decembrski zaustavitvi zaradi varnostno neustreznih nosilnih vrvi so v družbi te zamenjali, tako da lahko nihalka spet obratuje.

Velika planina.
Nihalka na Veliko planino.
Foto: Mojca Zorko/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz družbe, je šlo za enega najzahtevnejših posegov na žičniških napravah. Nihalka, ki na Veliko planino vozi že 56. leto, je po menjavi nosilnih vrvi po njihovih navedbah še varnejša in sodobnejša.

Keder je ob današnjem zagonu izpostavil, da so v času menjave zaposleni delali tudi v nemogočih razmerah, naredili kar nekaj nadur. "Pri tem pa vseskozi pazili na svojo varnost in varnost preostalih udeležencev. Če strnem, lahko rečem, da smo večino opravil izvedli sami," je dejal.

Kamniški župan Slapar pa je spomnil, da je razvoj ena od prioritetnih nalog občine. "Namesto da bi delo v celoti opravili tuji dobavitelji oz. tisti, ki bi jim drago plačali, so se dela lotili sami - domači mojstri, ki so delo opravili z odliko," je dejal.

Menjavo nosilnih vrvi so sicer v družbi načrtovali za letošnji april, vendar so pred začetkom zimske sezone lani preventivno naročili njihov pregled. Pokazal je, da imajo določene varnostne pomanjkljivosti, ki lahko ogrožajo potnike. Zato so v začetku decembra sprejeli odločitev o takojšnjem prenehanju obratovanja, dokler vrvi ne zamenjajo.

Predvidevali so, da nihalka zaradi zahtevnosti postopka menjave nosilnih vrvi ne bo obratovala do približno 15. januarja, a se je nekoliko zavleklo.

Nihalka sprejme 32 potnikov, vožnja pa traja pet minut. Prve potnike je na Veliko planino pripeljala jeseni 1964, vsako leto pa prepelje okoli 60.000 potnikov.

Lani se je z nihalko prepeljalo rekordno število potnikov, vse od leta 1996, odkar so podatki elektronsko beleženi, in sicer 73.000. Absolutni rekord je bil zabeležen avgusta lani, ko se je na Veliko planino z nihalko povzpelo 24.600 potnikov.