#družba 31.1.2020 13:30

V laboratoriju Šolskega centra Krško-Sevnica tudi zunajšolsko ustvarjanje

Krško, 31. januarja - Delavnicam Šolskega centra Krško-Sevnica v Krškem so danes dodali laboratorij FabLab, ki je namenjen tudi zunajšolskemu dijaškemu raziskovanju in ustvarjanju. Opremili so ga s pomočjo donatorjev, ki so prispevali glavnino denarja za približno 10.000 evrov vredno naložbo. Krško-sevniški šolski center je poskrbel za prostorsko prenovo.

Direktorica Šolskega centra Krško-Sevnica Erna Župan Pirkovič je za STA povedala, da so z današnjim odprtjem omenjenega laboratorija uresničili večletno zamisel in da bo ta dijakom omogočil samostojni razvoj idej na področju tehnike.

Z laboratorijem FabLab oz. z nekomercialnim prostorom ustvarjanja, kjer lahko posamezniki uporabljajo najnaprednejšo opremo in tehnologijo, pa so se vključili v mrežo odprtih laboratorijev.

Opremili so ga s štirikanalnim spominskim osciloskopom, s profesionalnim multimetrom in z funkcijskim generatorjem, s spajkalno postajo, 3D-tiskalnikom in z zmogljivejšimi prenosnimi računalniki.

Dijaki lahko v njem tudi zunaj pouka ustvarjajo in uresničujejo svoje ideje, pripravljajo eksperimentalni del seminarskih in raziskovalnih nalog, lahko se pripravljajo na tovrstna tekmovanja in drugo, je dodala.

Laboratorij je sicer namenjen dijakom vseh programov in letnikov omenjenega šolskega centra oz. dijakom tehniške gimnazije, elektrotehnikom, strojnim tehnikom in tehnikom računalništva.

Sicer pa želijo omenjeni laboratorijski prostor še dodatno opremiti in ga razširiti ter laboratorij ponuditi tudi zunanjim uporabnikom oz. preostali lokalni mladini. Postal naj bi stičišče inovativnih rešitev in dodatna odskočna deska za mlade Posavce, je še povedala Župan Pirkovičeva.