Startupi 24.1.2020 7:30

Prijave na Izziv PowerUp! do 5. marca

Ljubljana, 24. januarja - Evropski pospeševalnik inovacij s področja energetike InnoEnergy tudi letos pripravlja tekmovanje Izziv PowerUp!. Namenjeno je zagonskim podjetjem oziroma startupom, podjetjem v fazi širitve oziroma scaleupom ter malim in srednje velikim podjetjem iz srednje in vzhodne Evrope. Rok za oddajo prijav je 5. marec, slovenski partner InnoEnergyja je podjetniški pospeševalnik ABC Accelerator.

Krakov, Poljska.
Podjetniško tekmovanje s področja inovacij v energetiki PowerUp! v organizaciji evropskega pospeševalnika InnoEnergy.
Finale tekmovanja leta 2019 v poljskem Krakovu.
Foto: InnoEnergy

Krakov, Poljska.
Podjetniško tekmovanje s področja inovacij v energetiki PowerUp! v organizaciji evropskega pospeševalnika InnoEnergy.
Finale tekmovanja leta 2019 v poljskem Krakovu.
Foto: InnoEnergy

Izziv PowerUp! nudi subjektom iz srednje in vzhodne Evrope priložnost, da postanejo naslednji samorog v portfelju družbe InnoEnergy. V izzivu lahko sodelujejo vsi podjetniki, ne glede na stopnjo razvoja podjetja. Glavna tematska področja so energetika, mobilnost, čiste tehnologije in pametna mesta, a so dobrodošle tudi ideje, ki morda izstopajo iz splošnih okvirov, navajajo v InnoEnergyju.

InnoEnergy posebej za izbrane startupe v okviru Izziva PowerUp! pripravlja tudi tekmovanje s finančnimi nagradami v višini do 65.000 evrov in podelitvijo naziva startup leta. Med ugodnostmi je tudi sodelovanje v tako imenovanih poslovnih bootcampih, ki se osredotočajo na konkretno podporo mednarodnih strokovnjakov na terenu, denimo na področjih poslovnega načrtovanja, zaščite intelektualne lastnine itd.

Na slovenskem finalu tekmovanja PowerUp!, ki ga je v začetku aprila 2019 organiziral slovenski InnoEnergyjev partner ABC Accelerator na Ljubljanskem gradu, je bil med sedmimi finalisti za zmagovalca razglašen sistem 2GG (Second Generation Grid) za celovito zbiranje, prenos in obdelavo podatkov o porabi energentov in vode, ki so ga razvili v podjetju DS Meritve. Na drugo mesto se je uvrstila podjetje Sileo s svojim fotovoltaičnim strešnikom, na tretje pa podjetje Rivertum s svojo turbino Rivertum.

InnoEnergy pa je sicer že leta 2017 prepričal slovenski startup Mebius, ki si je na takratnem finalu PowerUp! prislužil mesto v InnoEnergyjevem pospeševalniku s posebnim povabilom InnoEnergyjevega partnerja MOL Group. Mebius je v sodelovanju s Kemijskim inštitutom razvil katalizator, ki poveča moč vodikove gorivne celice za 2,2-krat glede na zmožnosti drugih produktov na trgu.