Startupi 23.1.2020 7:30

DIH.HealthDay.si letos z drugo generacijo podjetij

Ljubljana, 23. januarja - V stičišču za digitalne inovacije v zdravstvu DIH.HealthDay.si bodo do konca januarja izbrali drugo generacijo podjetij, s katerimi bodo v tekočem letu intenzivneje delali. Izbrali jih bodo med podjetji, ki so registrirana v njihov register inovacij v zdravstvu, pri čemer bodo upoštevali stanje na dan 22. januarja. Zaključna konferenca HealthDay.si 2020 bo 22. oktobra.

Ljubljana.
Stičišče za inovacije v zdravstvu HealthDay.si.
Foto: Ljubljanski tehnološki park

V prvi generaciji podjetij so bila Smart Optometry (Amblyoplay - trening vida za otroke z lenim očesom ter tudi blago škilo in nezadostno konvergenco), Feelif (digitalni vid za slepe in slabovidne), Blckb (EEG diagnostika nevrodegenerativnih stanj), Lucis - Record KLB (proaktivno zdravljenje kronične ledvične bolezni) in Saving - Savvy (kontinuiran mobilni EKG merilnik za odkrivanje srčnih aritmij).

Izbranim podjetjem potem nudijo pripravo načrta s cilji za inovacijo podjetja, določitev mentorjev (20 ur za posamično podjetje), sodelovanje na delavnicah, predstavitev zdravstvenim zavarovalnicam in zastopništvo pri pogovorih z organi v zdravstvenem sistemu.

HealthDay.si je s svojim delovanjem kot pobuda nekaj podjetij in Tehnološkega parka Ljubljana pričel delovati v 2014. Lani so dotedanjim rednim dogodkom na področju digitalnega zdravja prvič dodali stalen program podpore za podjetja, obenem so celoviteje pristopili k rednemu dialogu z regulatorji.

Oblikovali so Think Tank DIH, nastajati je začel register inovacij, v katerega se je samostojno prijavilo 27 podjetij oz. rešitev, spremljajo 85 različnih inovativnih podjetij, marca so izbrali prvo generacijo DIH, uspešno so izvedli sedem delavnic za podjetja na področju digitalnega zdravja in organizirali nekaj mednarodnih izmenjav.

Prvič so se lotili tudi področja biotehnologij z dogodkom Zaljubimo se v znanost, prejeli so pismo podpore rektorja Univerze v Ljubljani, vpisali so se v evropsko mrežo DIH, spisali so osnutek Smernic za vključitev digitalne inovacije v slovenski zdravstveni sistem, kot največji uspeh pa izpostavljajo konferenco HealthDay.si z 200 udeleženci, 35 predavatelji, razstavo inovacij ter Forumom izzivov in rešitev.