19.1.2020 7:30

Kemijski inštitut v razvoj nove generacije akumulatorjev za shranjevanje elektrike

Ljubljana, 19. januarja - Kemijski inštitut je pridobil nov evropski projekt, v katerem bo kot partner sodeloval pri razvoju novih Na-ion akumulatorjev. Namen projekta, imenovanega NAIMA, je razvoj nove generacije visoko konkurenčnih in varnih Na-ion akumulatorjev za trenutne in bodoče sisteme za shranjevanje električne energije.

Ljubljana. Sestavljanje prototipnih akumulatorjev. Foto: Kemijski inštitut

Ljubljana.
Sestavljanje prototipnih akumulatorjev.
Foto: Kemijski inštitut

"Projekt NAIMA je odlična priložnost za nadaljnji razvoj poglobljenih, temeljnih in praktičnih znanj Na-ion tehnologije. S tem se lahko oceni njihov potencial v realnih sistemih in približa njihovo uporabo v komercialne namene," so sporočili z inštituta.

"Zmožnost dobave skoraj vseh materialov za Na-ion akumulatorje znotraj meja evropskega kontinenta odraža strategijo in odločnost Evropske komisije in pomaga pri znižanju tveganj poglavitnih izzivov, povezanih z vrednostno verigo Li-ion akumulatorjev," še navajajo in dodajajo, da je eden glavnih izzivov izdelave Li-ion akumulatorjev slaba dostopnost surovin.

Triletni projekt NAIMA, financiran s strani Evropske unije, se je sicer začel decembra lani v Amiensu v Franciji. Evropska komisija je v okviru programa Obzorje 2020 projektu namenila osem milijonov evrov finančne podpore.

Projekt bo izvajal konzorcij, ki vključuje 15 partnerjev iz osmih evropskih držav (Francija, Nemčija, Švedska, Bolgarija, Španija, Nizozemska, Slovenija in Belgija), od tega pet raziskovalnih organizacij, šest malih in srednje velikih podjetij in štiri velika podjetja. S temi partnerji projekt pokriva celotno akumulatorsko vrednostno verigo.

Projekt sicer vodi francosko podjetje Tiamat, ki je specializirano v oblikovanju, razvoju in proizvodnji Na-ion akumulatorjev z namenom razvoja materialov, ki so sposobni hitrega polnjenja in visokih tokov praznjenja za uporabo v stacionarnih sistemih za shranjevanje energije ter sistemov za shranjevanje energije v mobilnosti.

Na Kemijskem Inštitutu bodo na Odseku za kemijo materialov v laboratoriju Moderni baterijski sistemi pod vodstvom Roberta Dominka in Alena Vižintina razvijali nove ogljikove materiale na večji skali za uporabo v prototipnih anodah Na-ion akumulatorjev.

Projekt NAIMA bo demonstriral, da sta novi generaciji visoko konkurenčnih in varnih Na-ion akumulatorjev - razvitih in testiranih tekom projekta - med najbolj robustnimi in stroškovno učinkovitimi alternativami za zamenjavo trenutnih in bodočih tehnologij ter sistemov za shranjevanje energije na osnovi litija, ki jih trenutno obvladuje industrija v Aziji, navajajo v inštitutu.

V okviru projekta bodo testirali šest prototipov Na-ion akumulatorjev v treh poslovnih scenarijih. Ti scenariji bodo ponudili konkretne dokaze o konkurenčnosti tehnologije v treh realnih okoljih - obnovljivi proizvodnji, industriji in gospodinjstvih.