Podjetja 17.1.2020 17:19

V igri za Adrijina dovoljenja za letenje tudi ruski vlagatelji

Ljubljana, 17. januarja - Stečajni upravitelj Adrie Airways Janez Pustatičnik bo na javni dražbi prihodnji četrtek prodajal dovoljenja za opravljanje letalskih prevozov Adrie Airways, tudi njeno spričevalo. Interesentov naj bi bilo kar nekaj, v igro pa so zdaj vstopili tudi ruski vlagatelji, povezani z državnim izdelovalcem letal Suhoj.

Ljubljana. Letalska družba Adria Airways. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Letalska družba Adria Airways.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Pustatičnik je za prodajo tega premoženja izvedel postopek zbiranja nezavezujočih ponudb, v katerem je pridobil pisno ponudbo za nakup poslovne celote v višini 45.000 evrov. V tej višini je tako postavil tudi izklicno ceno, saj se, kot je pojasnil, vrednosti prodajanega premoženja ne da oceniti na podlagi primerljivih tržnih cen.

Iz nakupa dovoljenj izhajajo tudi različne obveznosti. Med drugim bo moral kupec odpraviti neskladja, ki so nastala po preklicu operativne licence in začetku stečajnega postopka, sicer premoženja ne bo mogel uporabiti. Agencija za civilno letalstvo je ugodila prošnji, da se rok za odpravo teh neskladij podaljša do konca novembra, do takrat pa bo v začasnem odvzemu ostalo tudi spričevalo letalskega prevoznika.

Stečajni upravitelj Adrie Airways je sicer prejel pet ponudb za tisto, kar je ostalo od propadle Adrie Airways. Izeta Rastoderja po poročanju medijev zanima spričevalo za komercialne polete, Ivo Boscarol pa je za STA potrdil, da je oddal ponudbo za Adrijino letalsko šolo.

Mediji so sprva poročali, da bi celotno premoženje kupil poslovnež Joc Pečečnik, ki pa se je po poročanju POP TV iz posla umaknil. Kot je pojasnil, ga je zanimala samo celotna stečajna masa, saj bi le tako lahko nadaljeval Adrijino poslovanje, je danes poročala televizija.

V igro pa je zdaj vstopila tudi skupina vlagateljev, povezana z ruskim proizvajalcem letal Suhoj, Sukhoi Civil Aircraft Company, ki se je že lani spomladi zanimal za strateško partnerstvo z Adrio Airways, a je posel nato padel v vodo, pri čemer so Rusi kot razlog izpostavili slabo finančno stanje Adrie.

O tem je najprej pisal spletni portal EX-YU Aviation, nato pa je predstavnik investitorjev Oleg Evdokimov to v četrtek potrdil tudi za TV Slovenija. "Adrijino spričevalo nam dovoljuje, da ne poslujemo le v Ljubljani, ampak na katerem koli letališču v Evropi. Naš načrt je vpeljava 200 letal Suhoj superjet na evropski trg," je povedal Evdokimov.

Vlagatelji po njegovih prihajajo iz Rusije in Združenih arabskih emiratov. A ker morajo biti letalske družbe v EU v večinski evropski lasti, zdaj iščejo partnerje. Za začetek bi, tako Evdokimov, vložili 10 milijonov evrov.

"Slovenski trg je izjemno zanimiv. Tu ni prave konkurence. Z letalom je zdaj mogoče potovati le v deset krajev, vozovnice pa so zelo drage," je še povedal. Vlagatelji bi po njegovih besedah obdržali Adrijino blagovno znamko, zaposlili okoli 150 ljudi, med njimi 30 pilotov. Vse leto naj bi leteli na vsaj pet destinacij, med drugim v Milano in Barcelono, od koder ima čezoceanske polete družba Emirates, s katero se, tako Evdokimov, dogovarjajo o sodelovanju. Poleti bi število letov bistveno povečali.

Adria Airways je v stečaju končala oktobra lani. Letalska družba, ki jo je država leta 2016 prodala neznanemu nemškemu finančnemu skladu 4K, se je že dalj časa soočala s finančnimi težavami. Te so se po prevzemu še poglobile, čeprav so novi lastniki napovedovali rast, več dokapitalizacij in novega strateškega partnerja.

Vlada je po Adrijinem stečaju kot eno od možnosti za zagotavljanje povezljivosti Slovenije s svetom omenjala ustanovitev novega letalskega podjetja, v katerem bi bila država bodisi edini lastnik bodisi eden izmed tako zasebnih kot javnih družbenikov, a se ta možnost ni izkazala za ekonomsko smiselno.

Po stečaju so sicer tuje letalske družbe že zagotovile letalske povezave s Frankfurtom, Münchnom, Zürichom in Brusljem ter nekaterimi drugimi mesti.