Podjetja 15.1.2020 12:23

Za inovativna podjetja v srednji in vzhodni Evropi dodatnih 500 milijonov evrov

Ljubljana, 15. januarja - Evropski investicijski sklad (EIF) in Unicredit sta za 500 milijonov na eno milijardo evrov povečala garancijo InnovFin za inovativna majhna in srednje velika podjetja, ki je namenjena lažjemu dostopu do financiranja teh podjetij v devetih državah, tudi Sloveniji. Na ta način bo podpora zagotovljena 1300 majhnim in srednje velikim podjetjem.

Ljubljana. Raziskave, razvoj. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhvi STA

Ljubljana.
Raziskave, razvoj.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhvi STA

Na podlagi novega sporazuma bo lahko Unicredit prek svojih devetih bank in šestih lizinških družb v srednji in vzhodni Evropi nudila dodatno financiranje v znesku 500 milijonov evrov za inovativna podjetja v Bosni in Hercegovini, Bolgariji, na Češkem, Romuniji, Srbiji, Sloveniji, na Hrvaškem, Madžarskem in Slovaškem.

Transakcija je prejela podporo programa Obzorje 2020, Okvirnega programa za raziskave in inovacije v EU ter Evropskega sklada za strateške naložbe (EFSI), ki je ključen del Naložbenega načrta za Evropo, so v skupnem sporočilu zapisali v Evropski komisiji, EIF in Unicreditu.

Banke v Bosni in Hercegovini in Srbiji ter lizinške družbe v Srbiji bodo prejele podporo v obliki poroštev EIF, podprtih s programom Obzorje 2020, medtem ko bo poroštvene pogodbe z bankami in lizinškimi družbami v Bolgariji, Republiki Češki, Romuniji, Sloveniji ter na Hrvaškem, Slovaškem in Madžarskem podprl EFSI.

Poroštvena shema InnovFin sicer zagotavlja poroštva in posredna jamstva za financiranje dolga med 25.000 evrov in 7,5 milijona evrov z namenom lažjega dostopa do finančnih posojil za inovativna mala in srednje velika podjetja ter male srednje kapitalske družbe (do 499 zaposlenih). S shemo upravlja EIF ter jo izvajajo finančni posredniki v državah članicah EU in pridruženih državah. Po tej shemi EIF finančnim posrednikom jamči za del njihovih izgub, ki nastanejo pri financiranju dolga, kritega s to shemo.