#družba 14.1.2020 12:35

Zavod Državljan D začel vseslovensko turnejo proti sovraštvu

Ljubljana, 14. januarja - Sodelavci zavoda Državljan D so z današnjo novinarsko konferenco začeli vseslovensko turnejo proti sovraštvu. Do konca leta nameravajo v 16 krajih po državi z javnimi razpravami opozoriti na sistemske probleme javnega financiranja medijev, ki po besedah direktorja zavoda Domna Saviča širijo sovraštvo in nestrpnost.

"V Sloveniji že več let opažamo širjenje sovraštva. Eden od glavnih virov so mediji, ki so povezani v zahodnobalkansko mrežo propagandističnih tovarn, s katerimi posredno upravlja Viktor Orban," je poudaril Savič. Dejal je, da gre za medije, ki širijo nestrpnost do spolnih in etničnih manjšin, z lažmi in polresnicami pa v družbo vnašajo razdor in nezaupanje.

"Denar za delovanje dobivajo iz različnih virov, med drugim tudi iz naslova ministrstva za kulturo in oglaševalskih proračunov podjetij v večinski državni lasti," je opozoril. Turneja proti sovraštvu bo zato po njegovih besedah opozorila na pasivne odločevalce, ki so soodgovorni za takšno stanje, skušala pa bo tudi ponuditi nekaj izhodov iz te krize.

Pojasnil je, da bodo s turnejo po Sloveniji nadaljevali večletna spodbujanja javne razprave na temo državnega financiranja medijev, ki so v lasti madžarskih podjetji, povezanih z aktualno madžarsko vlado. "Živimo v nevarnih časih, ko je sovraštvo nova normalnost, ko država namenja naš denar za produkcijo laži, zavajanj, polresnic in manipulacij," je dodal.

Med glavne krivce za razrast sovraštva je uvrstil politično pasivnost na eni in politično kolaboriranje na drugi strani. Na turneji si bodo po njegovih besedah zastavili tudi vprašanje, kako je mogoče, da je večletno širjenje sovraštva financirano z javnim denarjem in da se na tem področju nič ne spremeni, ter kaj lahko državljani sami storijo v boju proti sovraštvu.

Zavod Državljan D je že novembra 2018 pisal predsedniku vlade Marjanu Šarcu. "Ta se je takrat odzval in zapisal, da bi morala podjetja v večinski državni lasti premisliti, kje oglašujejo in kakšne medijske prakse podpirajo s svojim denarjem," je spomnil Savič. Ocenil je, da se doslej na tem področju ni veliko spremenilo: "Kvečjemu je le še več dokazov, da pristojni niso opravili svojega dela."

Izrazil je upanje, da bodo s turnejo vendarle spodbudili "oglaševalce in odločevalce, da še enkrat, kot je dejal premier Šarec, premislijo o tem, ali je to, kar delajo, res najboljše". Dodal je še, da bodo na turneji med drugim obiskali Kranj, Postojno, Trbovlje, Novo mesto, Krško, Kočevje, Celje, Slovenj Gradec, Ptuj, Maribor, Mursko Soboto, Koper, Tolmin in Novo Gorico.