Podjetja 13.1.2020 9:30

S pomočjo Dončića si Slovenija obeta več ameriških turistov in gospodarskih partnerjev

Ljubljana, 13. januarja - Slovenija je konec decembra napovedala partnerstvo s klubom Dallas Mavericks v severnoameriški košarkarski ligi NBA, za katerega igra mladi slovenski zvezdnik Luka Dončić. Na ta način želi Dončićmanijo v ZDA, predvsem pa v Dallasu in Teksasu, izkoristiti za privabljanje dodatnih turistov in tkanje novih poslovnih vezi.

Ljubljana. Slovenski košarkar Luka Dončić. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenski košarkar Luka Dončić.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

V sklopu sodelovanja med petimi uporabniki blagovne znamke I Feel Slovenia s teksaškim moštvom bo znamka izpostavljena na dvajsetih domačih tekmah Dallasa letos, od tega na desetih tekmah v tej sezoni in desetih v sezoni 2020/21. Ob tem bodo potekale tudi dodatne aktivnost za promocijo Slovenije, med drugim tudi poslovna konferenca v Dallasu v marcu.

Podrobnosti partnerstva bodo predstavljene na dogodku za javnost v četrtek, znano pa je, da je predlog za sodelovanje podal klub, ki prihodnost franšize gradi okoli 20-letnega Dončića. Interese Dallasa pa predstavlja slovenska agencija Sport Media Focus, čigar direktor Tomaž Ambrožič pravi, da se organizacija Dallas Mavericks zaveda potenciala Dončića in dejstva, da šport odpira vrata po svetu.

"Američani so v tem smislu zelo pragmatični. Zavedajo se vsakega tržnega potenciala in Slovenija jim zaradi priljubljenosti Dončića predstavlja potencial, zato so ponudili platformo za promocijo Slovenije," je za Slovensko tiskovno agencijo povedal Ambrožič. Povezovanje na ta način pa lahko prinese koristi za obe strani.

Za vključene partnerje znamke I Feel Slovenia - Urad vlade za komuniciranje, Slovensko turistično organizacijo, agencijo Spirit Slovenija, Turizem Ljubljana in Ministrstvo za zunanje zadeve - je to predvsem promocijo Slovenije v Dallasu in Teksasu. Zvezna država je namreč po bruto domačem proizvodu 10. največje gospodarstvo na svetu.

Slovenija ima po ocenah Ambrožiča s prihodom Dončića v Dallas v Teksasu izjemno izhodišče za promocijo, saj jo tam že zdaj bolje poznajo kot drugod v ZDA.

"Zelo jasen cilj s strani vseh partnerjev je doseči večjo prepoznavnost v okolju, kjer Slovenija že ima določeno prepoznavnost. V državi Teksas osnova že obstaja, s predvidenimi aktivnostmi pa se prepoznavnost lahko poveča z namenom, da bo v Slovenijo prišlo več ljudi iz Teksasa in da v gospodarsko močnem okolju Slovenija najde nove gospodarske partnerje," je dejal.

Slovenski športniki že od osamosvojitve nosijo ime Slovenije po celem sveta, z odmevnimi uspehi pa dvigajo njeno prepoznavnost. Uspehi Dončića, ki od vstopa v ligo NBA redno izpostavlja svoje slovenske korenine, pa so po mnenju Ambrožiča edinstvena priložnost za promocijo.

"Prepoznavni obrazi so izjemni ambasadorji držav. Tudi, ko razmišljamo o drugih državah, jih pogosto povezujemo z znanimi imeni. In vrhunski športniki, še posebej tisti v samem svetovnem vrhu, imajo ogromen učinek, med drugim tudi zato, ker ljudje športnike zaradi nastopov za svojo državo bolj pogosto povezujejo z njihovimi državami kot kakšne druge znane obraze," je povedal Ambrožič.

Tako je po njegovem Slovenija z Dončićem, ki je postal ena bolj vročih športnih blagovnih znamk v Ameriki v zadnjem obdobju, veliko priložnost. Še toliko bolj, ker ga pri svojih letih že primerjajo z najboljšimi v zgodovini NBA. "Z Luko se nam je zgodila izjemna zgodba, ki se ti zgodi enkrat na ne vem koliko let. Slovenija kot država in podjetniki pa hitro spoznavamo, kakšna vrata se odpirajo s tem," je za STA zaključil Ambrožič.