Podjetja Turizem 9.1.2020 15:19

Slovenska naravna zdravilišča lansko leto zaključila z rastjo

Celje, 9. januarja - Slovenska naravna zdravilišča lansko leto ocenjujejo kot uspešno, saj so naštela več gostov in več prenočitev kot leto poprej. Obisk v zadnjih treh mesecih nakazuje pozitiven trend tudi za leto 2020, so sporočili iz Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč.

Ankaran. Kopališče, bazen. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ankaran.
Kopališče, bazen.
Foto: Daniel Novakovič/STA

V 15 slovenskih naravnih zdraviliščih so lani našteli 861.590 prihodov gostov, kar glede na leto 2018 pomeni 2,4-odstotno rast. Prenočitev je bilo 3,23 milijona, kar pomeni krepitev za 1,1 odstotka. K rezultatom, ki so jih označili za vzpodbudne, so prispevali predvsem meseci oktober, november in december, ki so bili v primerjavi z drugimi meseci nadpovprečni tako pri obisku kot pri prenočitvah.

V zdraviliščih je bilo lani moč opaziti rahel porast števila prihodov domačih gostov - teh je bilo 413.336, kar je za odstotek več, ustvarjenih pa je bilo zgolj za nekaj sto njihovih prenočitev manj, in sicer 1,58 milijona. Še boljši so podatki o gostih iz tujine, saj so jih sprejeli 448.254 oz. 3,6 odstotka več kot v 2018. Prenočitev tujih gostov pa so v zdraviliščih zabeležili 1,65 milijona, kar je 2,3 odstotka več kot v prejšnjem letu.

Tako se že tretje leto zapored uresničujejo napovedi iz strategije trženja slovenskih naravnih zdravilišč, ki predvideva zadržanje ustvarjenih domačih prenočitev na doseženi ravni ter postopno rast gostov in prenočitev iz tujine, so pojasnili. Zaradi hitrejše rasti števila tujih gostov se je spremenilo tudi razmerje med domačimi in tujimi gosti v prid slednjih, ki jih je zdaj za dva odstotka več kot domačih, pri prenočitvah pa je tujih za odstotek več.

Pozitivna pričakovanja so po oceni skupnosti realna tudi za letos, čeprav se zavedajo vpliva ohlajanja svetovnega, predvsem pa evropskega gospodarstva. "Z našo bogato in raznoliko ponudbo bomo v letošnjem letu še posebej nagovarjali domačega gosta, predvsem v spomladanskih mesecih, promocijsko-prodajne aktivnosti pa bodo vezane tudi na novo, svežo, privlačno, sodobno in prilagodljivo spletno stran Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč," so napovedali. Prenovljeni portal združenja so predstavili na zadnji dan leta 2019.