#družba 8.1.2020 19:30

Inženirka leta 2019 Aida Kamišalić Latifić z Univerze v Mariboru

Ljubljana, 8. januarja - V Cankarjevem domu je danes potekala slavnostna razglasitev drugega izbora Inženirka leta 2019, ki ga soorganizirajo revija IRT3000, družba Mediade in partnerji. Naziv inženirke leta je prejela raziskovalka in predavateljica na Fakulteti za elektrotehniko in informatiko Univerze v Mariboru Aida Kamišalić Latifić.

Maribor. Inženirka leta 2019 Aida Kamišalić Latifić. Foto: Andrej Križ

Maribor.
Inženirka leta 2019 Aida Kamišalić Latifić.
Foto: Andrej Križ

Žirija je življenjsko zgodbo Kamišalić Latifićeve prepoznala "kot navdih mladim, da sledijo svojim inženirskim sanjam - četudi so razmere, v katerih sanjarijo, zahtevne".

Kamišalić Latifićevo je namreč v 90. letih iz Bosne in Hercegovine v Slovenijo pregnala vojna. Misel "lahko ti vzamejo vse, razen znanja," je postala njeno temeljno vodilo. Ustvarjalno žilico je Aida izkazovala že kot študentka. Za uspešno raziskovalno delo je prejela priznanje fakultete in leta 2003 pridobila diplomo univerzitetne diplomirane inženirke, 11 let pozneje pa je z disertacijo na področju medicinske informatike postala doktorica znanosti s področja računalništva in informatike.

Kot raziskovalka se Kamišalić Latifićeva v zadnjem času ukvarja s tehnologijo veriženja blokov, kjer ima kot soizumiteljica registriran patent v Sloveniji in vloženo soavtorsko prijavo mednarodnega patenta. Kamišalić Latifićeva je članica pobude Ladies in Informatics in prispeva k oblikovanju dekletom prijaznega delovnega okolja na Inštitutu za informatiko.

Komisija je zmagovalko Aido Kamišalić Latifić izbrala izmed 10 nominirank za inženirko leta, za katere sta revija IRT3000 in Mediade ocenila, da bodo lahko najbolj prispevale k navduševanju mladih za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.

S tem je Kemišalić Latifićeva prevzela poslanstvo prve prejemnice priznanja inženirke elektrotehnike v podjetju RLS Dore Domajnko: "...da bi bilo za dekleta vedno na voljo dovolj informacij, kakšne prednosti in naloge prinašajo STEM-poklici in študiji, da se bodo tako lahko samostojno in samozavestno odločale, ali jim to ustreza ali ne."

Namen izbora inženirka leta je po besedah organizatorjev čim širša in učinkovita družbena promocija inženirk. V Evropi je namreč na študijskih področjih znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike (STEM) le dobra četrtina deklet, v Sloveniji ena tretjina. Med pomembnimi vzroki, da se dekleta ne odločajo za inženirske poklice, sta tudi pomanjkanje zgledov in neustrezna obrazložitev pomena vloge in prispevka inženirjev k razvoju družbe, so prepričani organizatorji.

Tudi ministrica za delo, družino in socialne zadeve Ksenija Klampfer je v uvodnem nagovoru spomnila, da v družbi še vedno veljajo spolni stereotipi, kot družba pa si moramo prizadevati, da bo ta miselnost le še stvar zgodovinskih učbenikov. Dokler diskriminacije in neenakosti niso odpravljene, pa potrebujemo pozitivno diskriminacijo in pozitivne vzore, je dodal minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo.

Udeležence so nagovorili tudi prva prejemnica priznanja Dora Domajnko, predsednik Inženirske akademije Slovenije Mark Pleško, direktor energetskih in okoljskih rešitev v Petrolu in predsednik projekta Inženirke in inženirji bomo! Jože Torkar, prek video nagovora pa je spregovorila tudi direktorica podjetja Siemens Slovenija in predsednica uprave Siemens Hrvaška ter pobudnica izbora Inženirka leta Medeja Lončar.

Izbor za inženirko leta je del projekta Inženirke in inženirji bomo!, ki mlade z dogodki na gimnazijah in šolskih centrih že deveto leto (od leta 2012) navdušuje za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.

Med letošnje nominiranke so bile poleg zmagovalke uvrščene še Ana Robnik iz podjetja Iskratel, Barbara Bukvič iz podjetja IBE, Eneja Osterman iz podjetja Interenergo, Kaja Zupančič iz podjetja Revoz, Katja Popović iz podjetja Gorenje Orodjarna, Mia Lesjak iz podjetja BSH Hišni aparati, Nika Mlinarič iz podjetja AFormX, Nina Lah iz družbe Lek ter Vildana Sulić Kenk iz podjetja Fotona.