Podjetja #družba 11.1.2020 7:30

SiChain bi tehnologijo blockchain približal podjetjem in državnim agencijam

Ljubljana, 11. januarja - SiChain, nacionalna blockchain infrastruktura, ki so jo testno zagnali decembra, je namenjena približevanju tehnologije podjetjem ter državnim agencijam. Kot tehnologija pa se bo lahko uporabljal za kakršnokoli potrjevanje dokumentov, pri katerih je treba podatke dodajati ali spreminjati, hkrati pa jih je treba zaščititi pred manipulacijo.

Kranj, krožišče na Cesti Staneta Žagarja. Obeležje tehnologiji veriženja podatkovnih blokov. Foto: Tinkara Zupan/STA

Kranj, krožišče na Cesti Staneta Žagarja.
Obeležje tehnologiji veriženja podatkovnih blokov.
Foto: Tinkara Zupan/STA

S projektom SiChain, ki ga vodi ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v sodelovanju z Evropsko komisijo, infrastrukturo pa sta postavili podjetji HashNet in Telemach, je Slovenija postala prva država v EU, ki ima na državni ravni vzpostavljeno testno infrastrukturo, namenjeno testiranju blockchain aplikacij s strani države, podjetij, lokalnih skupnosti in raziskovalnih agencij.

Kot so za STA pojasnili v Telemachu, je časovnica vpeljave projekta odvisna od odobrenih pilotnih projektov s strani Evropske komisije, takoj ko bodo odobreni, pa se bo začela realizacija prototipov transakcijsko dokumentarnih modelov.

Sicer obstajajo tri načelne faze razvoja, ki so razdeljene v četrtletna obdobja v letošnjem letu. V prvi fazi sta tako med drugim načrtovana testiranje transakcij in merjenje zmogljivosti, v drugi razvoj kompleksnejših aplikacij in razširitev omrežja na državno in meddržavno raven, v tretji pa vzpostavljanje povezljivosti med omrežji in javna uporaba.

Pri Telemachu so poudarili, da dinamiko, pilotne projekte in njihovo izvedbo na ravni držav določajo resorna ministrstva, na meddržavni ravni pa zadevo koordinira Evropska komisija.

V naslednjih korakih želijo s projektom, ki bo temeljil na tehnologiji hashnet, ki je "ena najhitrejših tehnologij distribuiranih podatkovnih blokov na svetu in hkrati energetsko varčna", omogočiti izvajanje transakcij in ustvarjanje pametnih pogodb.

Kot že zapisano, se bo SiChain kot tehnologija uporabljal za potrjevanje dokumentov, pri katerih je vedno znova potrebno podatke dodajati, spreminjati, prilagajati, hkrati pa obstaja interes za zaščito teh procesov pred manipulacijo in za zaupno potrjevanje.

Tako se bo na primer lahko uporabila za potrjevanje poročnih listin, nostrifikacijo dokumentov, poenotenje študentskih izkaznic, evropski trg s transakcijami električne energije, medvladne pogodbe znotraj EU ter za zaščito in upravljanje s skupnimi infrastrukturnimi elementi.

Za pilotno fazo projekta je Evropska komisija zagotovila 10 milijonov evrov, vendar se po navedbah Telemacha vrednost lahko spreminja glede na predložene in odobrene projekte, ki se bodo izvajali.

"Skupna vsota, ki je bo EU namenila razvoju in implementaciji blockhain tehnologije v naslednjih petih letih, znaša približno 300 milijonov evrov," so dodali.

Evropska infrastruktura za blockchain storitve (EBSI) je eden izmed najpomembnejših projektov Evropskega blockchain partnerstva, ki ga razvija Evropska komisija v sodelovanju z državami članicami Evropske unije in strokovnjaki za blockchain tehnologijo.

Osnovni koncept EBSI je povečati učinkovitost, varnost, transparentnost in vključenost različnih deležnikov. EBSI bo javna, odprta infrastruktura, s katero bodo upravljali Evropska komisija, države članice EU in ostali ponudniki javnih, v kasnejši fazi tudi zasebnih storitev, pa so ob decembrskem zagonu SiChaina še zapisali v sporočilu za javnost.