Podjetja 9.12.2019 11:07

V Leku odprli avtomatiziran analitski laboratorij

Ljubljana, 9. decembra - V Lekovem razvojnem centru Slovenija so odprli prvi avtomatiziran analitski laboratorij, ki je namenjen avtomatizirani pripravi in analizi vzorcev končnih izdelkov. Novartis z milijon evrov vredno naložbo v razvojni center nadaljuje vlaganja v Sloveniji, so danes sporočili iz Leka.

Ljubljana. Lek. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Lek.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Razvojni center Slovenija je vodilni razvojni center za razvoj tehnološko zahtevnih izdelkov v Sandozu, generičnem delu Novartisa, saj tam poteka četrtina vseh globalnih razvojnih projektov Sandoza. V novem avtomatiziranem analitskem laboratoriju deluje pet robotskih naprav, laboratorij pa predstavlja pomemben korak v razvoju družbe Novartis v smeri večje digitalizacije in avtomatizacije, so zapisali.

"Ponosni smo, da velike korake na tem področju v razvoju delamo prav v Sloveniji. Z avtomatizacijo nekaterih korakov lahko pospešimo razvojne procese ter znižujemo stroške, kar je v generični farmacevtski industriji pomembno. Predvsem pa dodatno povečujemo skladnost izvedbe s predpisanimi postopki, zmanjšujemo možnost človeških napak in skrbimo za še večjo varnost sodelavcev," je povedal vodja analitskega razvoja v razvojnem centru Bojan Mitrović.

V začetku septembra so v tem razvojnem centru odprli nove razvojne laboratorije, v katerih razvijajo zahtevne trdne in sterilne farmacevtske oblike za zdravljenje onkoloških obolenj. V zadnjih štirih letih so razvili in lansirali več kot 100 novih izdelkov, pri čemer prevladujejo zdravila za srčno-žilna obolenja in sladkorno bolezen, antiinfektivi, onkološka zdravila ter zdravila za lajšanje in zdravljenje alergij, uroloških težav, bolezni prebavil, bolečine in nevroloških bolezni.

Novartis je od leta 2003 v Sloveniji vložil več kot 2,3 milijarde evrov. V zadnjih nekaj letih je zelo povečal vlaganja v razvojni center. Število zaposlenih se je od leta 2015 do danes povečalo za okoli 20 odstotkov na več kot 330 sodelavcev, od tega je približno tretjina doktorjev znanosti, so še navedli v Leku.