Slovenija 4.12.2019 12:20

Spletne strani ali portale javnih ustanov uporablja dobra polovica Slovencev

Ljubljana, 4. decembra - Spletne strani ali portale javnih ustanov uporablja dobra polovica Slovencev, kažejo podatki statističnega urada (Surs). Slaba polovica uporabnikov na portalih išče informacije, dobra četrtina pa pridobiva tudi uradne obrazce.

Ljubljana.
Računalniki, internet, medmrežje, tehnologija, splet, hekerstvo, informacijska tehnologija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Po podatkih Sursa je v zadnjih dvanajst mesecih pred anketiranjem v prvem četrtletju leta 2019 84 odstotkov anketirancev med 16 in 74 leti starosti uporabljalo internet. Spletne strani ali portale javnih ustanov pa 53 odstotkov oseb. Odstotek uporabnikov interneta je bil najvišji med 16- do 24-letniki in 25- do 34-letniki (99 odstotkov), sledili so 35- do 44-letniki (95 odstotkov), 45- do 54-letniki, 55- do 64-letniki in nazadnje 65- do 74-letniki. Pri storitvah e-uprave je vrstni red enak, z razliko, da so na prvem mestu 35- do 44-letniki (69 odstotkov).

Različne informacije na spletnih straneh ali portalih javnih ustanov je iskalo 45 odstotkov oseb med 16 in 74 leti starosti, uradne obrazce pa je pridobivalo ali natisnilo 27 odstotkov. Največ so iskale osebe med 16 in 24 leti starosti z 61 odstotki, sledijo osebe med 35 in 44 leti starosti, najmanj so iskale osebe med 65 in 74 letom. Elektronskih obrazcev pa so največ oddale osebe med 35 in 44 leti (33 odstotkov), sledijo 25- do 34-letniki z 22 odstotki, najmanj prav tako 65- do 74-letniki z devetimi odstotki.

Tisti, ki izpolnjenih obrazcev niso oddali preko spleta, so imeli različne razloge. 31 odstotkov teh ni imelo na voljo ustrezne spletne storitve za oddajo elektronskega obrazca, 18 odstotkov jih je imelo pomisleke glede zaščite in varnosti osebnih podatkov, namesto 11 odstotkov oseb je elektronski obrazec oddal nekdo drug, za deset odstotkov pa je bila uporaba spletnih strani prezahtevna.

Za dostop do uporabe spletnih storitev katerekoli javne ustanove se uporabljajo različni elektronski identifikacijski postopki uporabnikov teh storitev. Največ oseb je kot elektronski identifikacijski postopek za dostop do spletnih storitev javnih ustanov uporabljalo uporabniško ime in geslo (58 odstotkov). 43 odstotkov jih je uporabljalo digitalno potrdilo, 14 odstotkov pa enkratni generator gesel prek mobilnega telefona smsPASS.

Največ oseb je uporabljalo omenjene postopke pri uporabi portala E-davki, sledijo uporaba spletnih strani s področja zdravja, portal eUprava, spletne strani s področja šolstva, spletne strani s področja sodstva in portal E-ZPIZ.

Najpogostejši razlog za uporabo elektronskih identifikacijskih postopkov pri uporabi spletnih strani ali portalov javnih ustanov je to, da je za določene storitve postopek obvezen. Sledi to, da postopek ni zahteven, nato da ti postopki omogočajo varno poslovanje in da je elektronske identifikacijske postopke enostavno pridobiti.