Evropski teden promocije testiranja na HIV in virusa hepatitisa B in C

Ljubljana, 22. novembra - Evropski teden promocije testiranja na HIV, ki poteka od danes do 29. novembra, želi združiti Evropejce pri ozaveščanju prebivalstva in zdravstvenega osebja o prednostih testiranja in zgodnjega zdravljenja okužb z virusi HIV ter hepatitisa B in C. Geslo tedna je Testiraj se. Zdravi. Prepreči, so zapisali na ministrstvu za zdravje.

V Sloveniji je v primerjavi z drugimi evropskimi državami relativno malo testiranih na okužbo s HIV. Tudi zato se mnoge okužbe odkrijejo pozno, kar je ovira za uspešno zdravljenje.

Testiranje na okužbo s HIV priporočajo za vse odrasle, mladostnike in otroke, ki imajo znake in bolezenske težave, ki bi lahko kazali na okužbo s HIV ali aids, denimo tuberkolozo in druga stanja.

Poleg tega testiranje priporočajo za otroke rojene s HIV okuženim materam, za bolnike z znaki in bolezenskimi težavami spolno prenosljivih okužb, za injicirajoče uživalce drog ter za vse, ki so se izpostavili tveganju okužbe s HIV.

Zaupno testiranje je vsem, ki zanj zaprosijo, vedno na voljo pri izbranem družinskem zdravniku in krito iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Za zdravnika ne predstavlja dodatnega stroška.

Anonimno brezplačno testiranje je dostopno na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Takojšnje testiranje je ključno za uspešno zdravljenje in preprečevanje nadaljnjih okužb, so še poudarili na ministrstvu.

Teden poteka pred 1. decembrom, svetovnim dnevom boja proti aidsu, ki ga simbolizira rdeča pentlja. Svetovni dan boja proti aidsu je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila leta 1988.