Mediji 19.11.2019 16:45

V DNS razočarani ob zgolj pogojni kazni napadalcu na televizijsko ekipo v Novi Gorici

Nova Gorica/Ljubljana, 19. novembra - V DNS so izrazili razočaranje ob današnji še ne pravnomočni odločitvi novogoriškega sodišča, ki je napadalca na novinarko in snemalca TV Slovenije obsodilo na pol leta pogojne zaporne kazni. "Dosojena nizka pogojna kazen za ciljan napad, ki se je le po srečnem naključju končal zgolj z materialno škodo, je napačno sporočilo za družbo," menijo.

Nova Gorica, Okrajno sodišče v Novi Gorici.
Glavna obravnava obtoženemu za napad na ekipo RTV.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Voznik osebnega vozila je namreč 8. avgusta lani na Trgu Evropa, ki povezuje Novo Gorico in Gorico na italijanski strani meje, zapeljal proti ekipi Televizije Slovenije, ki je tam snemala prispevek. Zapeljal je proti snemalcu, ki je še pravočasno odskočil, se je pa zaletel v kamero in jo poškodoval.

Napadalec Denis Koršič je bil danes po navedbah Društva novinarjev Slovenije (DNS) na Okrajnem sodišču v Novi Gorici obsojen na pol leta pogojne zaporne kazni, kar pa v društvu ocenjujejo kot prenizko kazen in napačno sporočilo za družbo. Za takšen razplet pregona krivijo tudi policijo in tožilstvo, "ki sta dejanje opredelila kot grožnjo - policija najprej sicer kot povzročitev splošne nevarnosti - in poškodovanje tuje stvari in ne kot poskus uboja, za kar je po našem prepričanju dejansko šlo".

Med drugim ugotavljajo, "da je, ko gre za verbalne grožnje novinarjem v spletnem okolju, odgovor policije in tožilstva, da so ti splošni in ne konkretizirani, zato da ne gre za kaznivo dejanje, ko gre za konkreten fizični napad, pa je to le grožnja". "Ob tem se sprašujemo, kako resno se v Sloveniji jemlje varnost novinarjev in kako resno organi pregona in pravosodje obravnavajo te primere. Žal nam tudi danes sprejeta sodba ne vliva zaupanja," so zapisali.

Navedli so še, da ne morejo sprejeti, "da so grožnje, žaljivke in napadi tako imenovane normalne delovne nevarnosti pri opravljanju novinarskega poklica"."Novinarje morajo boljše zaščititi tako delodajalci kot tudi državne institucije in politik, ti predvsem tako, da se vzdržijo hujskaškega in sovražnostnega govora," menijo.