Turizem 18.11.2019 14:53

Štiri kraške občine ustanavljajo skupen zavod za turizem

Sežana, 18. novembra - V okviru Območne razvojne agencije Krasa in Brkinov bo prihodnje leto zaživela skupna turistična organizacija štirih občin. Krovna Območna razvojna agencija (ORA) Krasa in Brkinov se bo preoblikovala, občine Sežana, Komen, Divača in Hrpelje-Kozino pa bodo nanjo prenesle svoje turistične javne službe, da bi tako bolje izkoristile dane potenciale.

Sežana, sejna soba Občine Sežana. Novinarska konferenca s predstavitvijo nove Regionalne destinacijske organizacije Krasa in Brkinov. Županja Občine Hrpelje-Kozina Saša Likavec Svetelšek, župan Občine Komen Erik Modic, županja Občine Divača Alenka Štrucl Dovgan in direktor Območne razvojne agencije Krasa in Brkinov Aleš Vodičar. Foto: Rosana Rijavec/STA

Sežana, sejna soba Občine Sežana.
Novinarska konferenca s predstavitvijo nove Regionalne destinacijske organizacije Krasa in Brkinov.
Županja Občine Hrpelje-Kozina Saša Likavec Svetelšek, župan Občine Komen Erik Modic, županja Občine Divača Alenka Štrucl Dovgan in direktor Območne razvojne agencije Krasa in Brkinov Aleš Vodičar.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Sežana, sejna soba Občine Sežana Novinarska konferenca s predstavitvijo nove Regionalne destinacijske organizacije Krasa in Brkinov. Finančna shema novega zavoda za turizem. Foto: Rosana Rijavec/STA

Sežana, sejna soba Občine Sežana
Novinarska konferenca s predstavitvijo nove Regionalne destinacijske organizacije Krasa in Brkinov.
Finančna shema novega zavoda za turizem.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Kot so na današnji novinarski konferenci v Sežani še povedali župani omenjenih občin, od skupne promocije pričakujejo, da se bodo obiskovalci Krasa na območju zadržali dlje kot doslej. Njihovi ponudniki nastanitev trenutno beležijo povprečno po 1,4 nočitve na posameznega obiskovalca, radi pa bi jih zdržali vsaj dve noči.

Za uresničitev tega cilja bi morali povečati tudi število nastanitev. Sedaj lahko obiskovalcem Krasa skupno ponudijo 963 namestitvenih kapacitet, potrebovali bi jih vsaj še 300.

Območje nekdanje skupne občine Sežana, na katerem danes delujejo omenjene štiri občine, se ponaša z bogato naravno in kulturno dediščino. Nosilne produkte območja razvijajo na področjih kulture, gastronomije in jamskega sveta.

Večina občin ima že sedaj večje in prepoznavne turistične ponudnike - od Škocjanskim jam in Vilenice do Kobilarne Lipica in Štanjela. Občina Hrpelje-Kozina pa si prizadeva urediti različne turistične destinacije, med katerimi je županja Saša Likavec Svetelšek omenila vzpostavljanje peš in kolesarskih poti ter urejanje mitskega parka.

"Ponuditi moramo različne možnosti butičnega, individualnega turizma, saj nimamo dovolj kapacitet za množični turizem. In prav je tako, saj bi preveliko število obiskovalcev lahko preobremenilo Kras in Brkine," je poudaril direktor ORA Aleš Vodičar.

"Da smo zelena destinacija, so občine že dokazale s pridobitvijo znakov kakovosti Slovenia Green. Vendar moramo vse skupaj še povezati s krovno organizacijo. Možnosti za razvijanje butičnih doživetij so velike, če izpostavimo najvidnejše bisere, pa lahko ugotovimo unikatnost tega območja," je še poudaril.

Občine bodo s povezovanjem dosegle tudi racionalizacijo, saj bodo trenutne stroške, ki jih namenjajo za turizem, z leti lahko zmanjšali. Ob začetku, torej v letu 2020, bodo potrebovali okrog 325.000 evrov. Sedanje redno zaposlene bodo občine prav tako prenesle na skupno organizacijo, z razpisom pa bodo poiskali vodjo in dva nova zaposlena v turističnem delu ORA.

Z začetkom skupnega delovanja bodo občine pripravile tudi skupno turistično strategijo. Skupna turistična organizacija naj bi po potrditvi na vseh štirih občinskih svetih začela delovati v začetku prihodnjega leta.