#družba 18.11.2019 7:56

Mednarodni teden osveščanja o prevarah z vrsto dogodki

Ljubljana, 18. novembra - Začenja se mednarodni teden osveščanja o prevarah, ki poteka pod okriljem Združenja preizkušenih preiskovalcev prevar. V družbi Deloitte Slovenija bodo ob tej priložnosti organizirali okrogle mize, panele in druge dogodke, na katerih bo do petka govora o različnih dejavnostih za spodbujanje usposabljanja in izobraževanja za boj proti prevaram.

BiH, Sarajevo. Prejemanje podkupnine, podkupovanje, korupcija, denar. Foto: Hina/STA Arhiv: Hina/STA

BiH, Sarajevo.
Prejemanje podkupnine, podkupovanje, korupcija, denar.
Foto: Hina/STA
Arhiv: Hina/STA

Deloitte Slovenija je dogodke ob tednu osveščanja o prevarah organizirala že lani. Tudi letos bodo na njih osvetljevali finančne prevare, ki posameznike, davkoplačevalce, podjetja in skupnosti vsako leto stanejo na milijarde evrov. Posebno pozornost bodo posvetili obravnavi finančnega kriminala, pranju denarja in razvoju finančne forenzike.

Častni pokrovitelj dogodka je predsednik republike Borut Pahor, podpira pa ga tudi več fakultet, združenj in drugih institucij.

Posebno pozornost bodo organizatorji namenili študentom, ki jim bodo že v začetku tedna namenjena predavanja na temo mladi in korupcija. Povabili jih bodo k izpolnjevanju ankete o dojemanju prevar in korupcije ter kriterijih določanja (proti)koruptivnega vedenja študentov, sodelovali pa bodo lahko tudi na tekmovanju za najboljši video na temo korupcije.

Kot so poudarili v Deloitte Slovenija, je področje prevar še vedno premalo poudarjeno, pomembnost njihovega preprečevanja pa se premalo izpostavlja. Cilj tedna je informiranje javnosti in sodelovanje ključnih deležnikov na področju prevar, pa tudi soočanje s problematiko in preventivno ravnanje na tem področju.

V ta namen so pridruženi partnerji podpisali skupno izjavo o sodelovanju, s podpisom katere si delijo skupen cilj spodbujanja izmenjave najboljših praks in osveščanja interesnih skupin z željo po zmanjšanju negativnih učinkov prevar, korupcije in drugih vrst gospodarskega kriminala v lokalnem okolju.