Podjetja 15.11.2019 17:00

Za novo sodelovanje v shemah kakovosti na voljo 700.000 evrov

Ljubljana, 15. novembra - Kmetijsko ministrstvo je danes v uradnem listu objavilo razpis za spodbujanje novega sodelovanja v shemah kakovosti. Na voljo bo 700.000 evrov nepovratnih sredstev, ki bodo namenjena povrnitvi stroškov, ki jih bodo imela kmetijska gospodarstva z vključitvijo v shemo. Oddaja vloge bo možna med 29. novembrom in 20. decembrom.

Ljubljana. Denar, bankovci, evro. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Denar, bankovci, evro.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, si s spodbudami prizadevajo povečati interes kmetijskih gospodarstev in pravnih oseb za vključitev v sheme, s katerimi si lahko povečajo dodano vrednost, potrošnikom pa jamčijo nadstandardno kakovost kmetijske proizvodnje ter kmetijskih proizvodov in živil.

Z razpisom, ki se izvaja v okviru programa razvoja podeželja 2014-2020, bodo podprli zaščiteno geografsko označbo, kot sta Ptujski lük in Slovenski med, zaščiteno označbo poreklo, kot so Bovški sir, Sir Mohant, Sir Tolminc in Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, ekološko pridelavo in predelavo, registrirano shemo kakovosti za vino ter izdelke izbrane kakovosti.

Sredstva se bodo upravičencem dodeljevala preko zaprtega javnega razpisa. Upravičenci lahko prejmejo pavšalno plačilo na kmetijsko gospodarstvo, in sicer za koledarsko leto pridobitve certifikata in še naslednja štiri koledarska leta, pri čemer je datum zadnjega zahtevka za izplačilo sredstev 30. junij 2023, so še navedli na ministrstvu.