Podjetja 17.11.2019 8:57

V Gorenju letos načrtujejo šestodstotno rast proizvodnje pomivalnih strojev

Velenje, 17. novembra - V Gorenju, kjer so lani proizvedli 200.300 pomivalnih strojev, letos načrtujejo šestodstotno rast proizvodnje teh izdelkov. Glede na letošnjo proizvodnjo pa prihodnje leto načrtujejo še 10-odstotno rast, so za STA povedali v Gorenju. Dejali so tudi, da pomivalne stroje izdelujejo samo v Velenju.

Celje. Gorenje. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Celje.
Gorenje.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Delež pomivalnih aparatov v proizvodnji vseh gospodinjskih aparatov v Gorenju na vseh njihovih proizvodnih lokacijah po Evropi sicer predstavlja okrog šest odstotkov, delež v celotni proizvodnji v Velenju pa dobrih 10 odstotkov.

V Velenju Gorenje izdeluje še kuhalne aparate, kar pomeni pečice, kuhališča in nape, štedilnike večinoma izdelujejo v Mori na Češkem, prav tako pralne in sušilne stroje ter manjše količine posebnih hladilnih aparatov, medtem ko hladilne in zamrzovalne aparate pa proizvajajo v Valjevu.

Po navedbah Gorenja je število zaposlenih v proizvodnji pomivalnih aparatov oz. vezanih na to proizvodnjo 362, od tega je 267 proizvodnih delavcev ter 95 delavcev v proizvodnih podpornih službah.

Na vprašanje, ali drži informacija, da bodo napovedano gradnjo tovarne televizijskih aparatov prestavili iz Velenja v Srbijo, so v Gorenju odgovorili, da ta tovarna ostaja v načrtu za konec prihodnjega leta, trenutno pa še preučujejo najboljše možnosti za izvedbo.

V tovarni televizijskih aparatov naj bi Gorenje zaposlilo 1000 delavcev. V podjetju v prvi fazi načrtujejo proizvodnjo dveh milijonov televizijskih aparatov letno, pozneje pa bodo proizvodnjo podvojili. Gradnja tovarne na 3,5 hektarja površine naj bi stala nekaj 10 milijonov evrov.

V družbi napovedujejo tudi novo proizvodnjo elektronike v eni od Gorenjevih hal v Velenju in podvojitev proizvodnje hladilnikov v srbskem Valjevu, kjer naj bi konec prihodnjega leta zaposlili okoli 1000 delavcev.

Vodstvo Gorenja sicer načrtuje delitev uprave družbe v Ljubljano. Po njihovih zagotovilih bistvenih negativnih učinkov zaradi selitve upravnega dela v Ljubljano za delovna mesta v Velenju ne bo. Gorenje si z ukrepi pod novim lastnikom predvsem prizadeva zagotoviti konkurenčnost na trgu ter s tem ohranitev in tudi rast števila delovnih mest, so navedli v družbi.

Velenjska občina pa tej selitvi močno nasprotuje, ker zanjo to pomeni še eno obliko centralizacije sistema, ki je eden izmed ključnih problemov Slovenije.